==T== Creative Commons License 2008.09.15 0 0 13471

Az orrmotor azonban elég nagy átok, mert sáros terepen lehúzza a jármű orrát és a merev ágyús beépítés miatt az oldal és magassági végző lánctalpak hossza, görgők száma műszakilag korlátozott

+

A merev ágyú nagy hátránya a menetből történő tüzelés megoldatlansága

+

Szerintem az ágyúból lőhető hk. elleni rakétáknak nincs nagy jövőjük, mert alacsony a sebességük és az aréna jellegű aktiv védelem célba érés előtt elpusztítja őket.

Ezért említettem a Javelin/Trigat szerű rakétákat, melyek önirányításúak (így elvileg ha menetből az irányzó műszerrel befogják a célt, akkor lehetne őket indítani, nem kéne megállni) + mivel felülről csódnaka célba, ezért elvileg az Arena sem véd ellenük:)

A tolatós dolog valóban problém (bár elvileg meg lehetne fordunia a személyzet valamelyik tagjának), de szerintem még így is több előnye lehet a dolognak, mint hátránya. A hátulra tüzelés esetleg hátrafelé néző rakétaindítóval megoldható lenne.

A körkörös figyelést alapvetően a parancsnok végezné, és elvileg ugye a harckocsi nem egy magányosan bevetendő eszköz, vagyis az együtt tevékenykedő gépek összedolgoznának ezen a téren.

A normálisnál hátrébb elhelyezett ágyú + a lőszerkészlet némileg ellensúlyozná az orrmotort a súlyeloszlás terén, nem?

Persze én nem vagyok szakember, de szerintem lehetne valami a dologból. A hagyományos harckocsik, vagyis a jelenlegi legjobb MBT-k már kb. lehetőségeik határán vannak. Egy Leo2-es vagy egy M1-es minden extrával 70 tonna, nem hinném, hogy ez tovább növelhető. A térbeli kiterjedés sem csökkenthető, ha a jelenlegi 120/125mm-esnél nagyobb kaliberű ágyút akarnak a fejlesztők. A140mm-es lövedékhez meg szerintem mindenképp kell az automata töltő, mármint ha rendszeresíteni akarja valaki.

:)