Afrikaans8 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6985

Az MTI és a Duna Televízió nyomán:

 

Somogyváron 20 év után folytatják az ásatást, a régészek a kapkan várának feltárásán dolgoznak – közölte csütörtökön a helyszínen a munkálatokat irányító Bakay Kornél régész.

 

Az 1970-es években Bakay Kornél tárta fel a Kupavár területén felépült egykori bencés apátság maradványait, amelyet Szent László király alapított 1091-ben, s 1095-től az 1170-es évekig itt volt az első nyughelye is. Akkor a munka pénzhiány miatt félbemaradt, most a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága segítségével egy hónapot dolgozhatnak a szakemberek; a vár sáncait tárják fel, amihez kilencmillió forint áll rendelkezésre.

 

Mint arról Bakay Kornél beszámolt, a feltárás, amelynek során a déli oldalon, a kaputoronnyal szemközt sikerült 55 méter hosszúságban átvágni a kettős sáncárkot és a középen elhelyezkedő palánkvárfalnak a helyét, a magyar régészet történetében egyedülálló. Az különösen értékes, hogy ennyire ép sáncokat tehettek láthatóvá – tette hozzá.

 

Ez utóbbiról kiderült – magyarázta a régészprofesszor –, hogy a külső déli sánc 8, a belső északi több mint 10 méter mély, a kettő között egy gerendákból épített palánkvárfal húzódott, a belső sánc északi oldalán pedig egy 350 centiméter szélességű tégla- és kőfal található. A védmű a várat egy több mint négyhektáros területen háromszög alakban teljesen körbevette.

 

A teljes régészeti feltáráshoz mintegy 80 millió forintra lenne szükség, a munkával három nyáron végeznének, a teljes rekonstrukcióhoz azonban még további egymilliárd forintra lenne szükség – mondta Bakay Kornél.

 

Úgy tűnik, hogy a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága – az állam képviselőjeként – folyamatosan biztosítja a teljes feltáráshoz és rekonstrukcióhoz szükséges összeget – mondta a polgármester.

 

A tervek szerint a várfalakat az eredeti méretben, 6-8 méteres magasságban építenék vissza, az északi csúcsán pedig felállítanák Koppány szobrát, és közösségi teret, kiállítóhelyet alakítanának ki.

Előzmény: Afrikaans8 (6983)