Afrikaans8 Creative Commons License 2008.09.12 0 0 6983

A horka és a kapkan ugyanolyan független, szuverén rexek voltak a X. század közepéig, illetve végéig, mint a méd király. A kapkan hatalma feltehetően akkor növekedett meg jelentékenyen, amikor a Lech-mezőn 955-ben elbukott riválisa, a horka, a zalai király. A somogyi-zalai kapkanátus fénykora azonban alig tartott tovább négy évtizednél: 997-ben bajuwar szövetségesei segítségével a méd király, Vajk mért reá végzetes csapást. A Kárpát-medencében – részben a túlélő varkhonita elit rovására – elkezdődött a magyar terjeszkedés.

 

------------------------------------------------------------------

 

 

Feltárják „Koppány” várát

 

Négy hektáron terül el a var-khun uralkodó birodalma

 

RTL Híradó – Takács Nikolett, Független Hírügynökség

 

2008-09-12, 17:33

 

Tízméteres sáncok, aljukon hegyes cölöpökkel, 1000 halott, összesen 300 ezer lelet. Ezeket mind Koppány vezér várának feltárásakor találták a régészek Somogyváron. A honfoglaló ősi vezér birodalma négy hektáron terül el. A leletanyag alapján pezsgő életet éltek a várban, főként érmeket, fémtárgyakat találtak, de rejtett a föld kenyérsütő kemencéket, edényégetőt is.

 

Tíz méter mély és több mint hét méter széles árkokat ástak a vár köré. Az aljába éles cölöpöket tettek. A vár szinte bevehetetlen volt. A bástyákkal és sáncokkal körülvett várból a téglák maradtak meg. A szakemberek most éppen a vár bejáratán dolgoznak.

„A székvára volt, tehát innen kormányoztak – hogy úgy mondjam, mint most a megyei önkormányzat, csak akkor ugye az ispán volt ebben a tisztségben. Itt lakott a katonáival, cselédeivel, a szolganépeivel” – mondta Bakay Kornél régész.
Előzmény: II. Kastilias (6174)