Álomvédelmi twist Creative Commons License 2008.09.09 0 0 51

Tóth Károly többek közt azért is érdekes, mert a parlamentben ő volt a Nemzetbiztonsági Bizottság MSZP-s alelnöke (az ellenzék adja az elnököt), még a Gyurcsány előtti időkből. S mint ilyen nem az ő embere. Viszont NbB elnök nem lehet akárki. Neki ahhoz nagyon-nagyon jó nexusainak kellett ahhoz lenni. Talán Medgyessyhez, talán Kovácshoz, vagy inkább Hornhoz, illetve a vele jó viszonyban lévő NBH-t felügyelő államtitkárhoz, Tóth Andráshoz (aki Hornnak kabinetfőnöke volt).

 

Gyurcsányi első dolga volt teljes hatalomra kerülése után, hogy kirúgja Tóth Andrást. Talán azért, mert a Tóth felügyelete alatt álló NBH vette fel azt a bizonyos telefonbeszélgetést, amelyben Bitvai az Állami Autópálya vezérigazgatója arról beszélt, hogy nagy szar van, és Bodnár, a Nemzeti Autópálya izé elnöke elmegy emiatt a Gyurcsányihoz, illetve máskor meg egy nagy emberhez (amiből egyértelműen kiderült, hogy Gyurcsány mindent tudott erről az állami vagyon hűtlen kezeléses, korrupciós, sikkasztós ügyről.

 

Nos, ezért egy Gyurcsányinál önmagában kirúgás járna, de az is lehet, hogy már csak azért is távoznia kellett volna, hogy nem az ő embere.

Érdekes módon ennek ellenére nem tudta megszerezni a teljes kontrollt az NBH felett, mert ugyan az igazgató valszleg az ő embere lett (és Szilvásyé), de a felügyelő miniszter Kiss Péter, azaz nem az ő bandája.

 

Tehát ha Tóth Károly beszól, az sokkal többet jelent önmagánál. Ha mást nem, a tagság és a szavazóik körében Gyurcsányi leváltásának ez előkészítését.