carl solomon Creative Commons License 2008.09.08 0 0 146
Felemásságok keresztútja 2008-09-08

Az MPP azt választotta, ami egyedül reális alternatívaként gyakorlatilag megmaradt a számára: függetlenek támogatását az RMDSZ-szel szemben. Így elkerülheti a biztos bukást, amelyet pártként elért, de választási küszöb alatti eredménye jelentene, és jobban kihasználhatja azt a közhangulatot, amely az elmaradt megegyezések nyomán kialakult.


Persze, a függetlenként induló MPP-jelölteknek szembe kell nézniük azzal a nagy eszköz- és tőkehátránnyal, amibe az RMDSZ-szel versengve kerülnek, viszont jobban kiaknázhatják az elmaradt megegyezések nyomán felgyülemlett összefogásigényt.

Erre szolgálhat az a – jó taktikai érzékkel meghozott – döntés is, amellyel az MPP, előre bejelentetten, az általa preferált RMDSZ-jelölteket támogatja. Ha a sors iróniáját kívánjuk látni ebben: az RMDSZ személyválogatós tárgyalási stratégiája kapott itt hasonló „személyválogató” riposztot. A döntés politikai lényege azonban az, hogy az MPP – kihasználván az egyéni választókerületes rendszert – megpróbálja kívülről végrehajtani az RMDSZ belső ellenzékének feladatát, azaz: befejezni azt a belső „leváltó folyamatot”, amely Verestóy Attila vagy Márton Árpád újbóli jelölésével elakadni látszik.

A politikai dinók végleges elsüllyesztésének látszólag persze az is akadálya, hogy maga az MPP sem mentes

a fossziliásodás szimptómáitól – egyre többen vélik úgy, hogy a rákövült Verestóy II-imázzsal maga Szász Jenő is e kategóriát gazdagítja –; a valódi ok viszont az, hogy magában a pártépítésben, az alternatíva dinamikus megjelenítésében maradt le az MPP. A mostani döntés, hogy nem hívják össze a párt megerősödése szempontjából szükséges kongresszust, már annak a jele, hogy a pártbejegyző Szász Jenő pártépítésre nem alkalmas. Mintha a „merjünk minél kevesebben lenni” stratégiája érvényesülne: az MPP egyre csak halogatja azokat a döntéseket, amellyel elindíthatná az általa képviselt politikai alternatíva társadalmi begyökereztetését, szellemi hátországának a megteremtését.

A november végi választások így felemásságok keresztútját jelentik: a székelyföldi zárványpárttá váló MPP és a felemásan dinótlanított RMDSZ megjósolható kimenetelű mérkőzését. Az eredmény viszont meghatározó lesz a következő évtizedre.


Krónika