Afrikaans8 Creative Commons License 2008.09.07 0 0 6917

"Érdekes viszont, hogy az orrhangzós alak a legrégibb szláv nyelvemlékekben nem fordul elő". (Király P. id. tan. 59. old.) Ennek bizony nem lehetett más oka, minthogy sohasem létezett, hiszen az a bizonyos "ongre" egy képzett csillagos alkotás! "A szlavisták közül is csak kevesen idézik az "ongr" - emeleti orrhangzós alakját." (Az eredeti csak egy priori feltételezés, csillagos alak! H. Z) "Az orrhangzós alakok csak néhány fiatalabb egyházi szláv nyelvű emlékben tűnnek fel, de az adatok száma igen csekély." (60. old.) E probléma viszont gyorsan megmagyarázható azzal, hogy e késői szláv alakok a bizánci "ungri"-ra mennek vissza. A későbbi orosz nyelvtől egyáltalán nem idegen ennek a formának az átvétele, pl. a "vengr" szó késői átvétele is igazolja.

 

------------------------------------------------------------------

 

A bizánci források Bajánnak a népét felváltva hol abarnak, illetve avarnak, hol pedig varkhonitának hívják. Menander Protéktór a Valentinosz-féle követségjárással kapcsolatban említi, hogy a török kagán a varkhonitákról szólva "az avarokat értette ezen az elnevezésen" (Szádeczky-Kardoss i. m. 45.). Valójában a török uralkodó szóhasználata és a bizánci varkhonita forma volt a pontosabb.

 

Ugyanilyen precíznek minősíthetjük az orrhangzós szláv węgier névalakot is, függetlenül attól, hogy a szláv forrásokban – a bizánciakhoz hasonlóan – kezdetben nem ez volt túlsúlyban, hanem az ugor elnevezés, amely viszont Baján örököseire nézve nem hordozza a teljes igazságot.

Előzmény: odovaker (6915)