HondaVuk Creative Commons License 2008.09.06 0 0 990
Valamiért :) nincs kedvem végignézni a megoldásodat, de ez a rész biztos rossz, mert az eredeti feleadat nem így szól:

"A res most egy fuggoleges vonal C ponton at. Ha ebben van villamos es kohint az or akkor A vagy B rab nyer, aszerint, hogy A bol B be vagy B bol A ba halad a villamos."

Te egyszerűen egy másik feladatot akarsz megoldani. Te ugyanis feltételül szabtad, hogy a pillanat pont akkor legyen látható, amikor az őr köhint, de az eredeti feladat szerint az a lényeg, hogy a köhintés után honnan tűnik fel a villamos. Nem rögtön, nem a most számít, hanem az, hogy legközelebb honnan jön.

Van ennek egy másfajta megfogalmazása is, ami talán kevésbé félreérthető. Fickó mindig 4 és 5 között hagyja el a munkahelyét (véletlenszerűen, egyenletes elosztást feltételezhetünk) és ezután vagy hazamegy vagy pedig először meglátogatja az anyját. Hogy igazságos legyen kitalál egy módszert annak eldöntésére, hogy hova menjen. Lemegy a metróba, ahol felszáll a legközelebb beérkező szerelvényre, függetlenül attól, hogy az jobbra vagy balra megy. A jobbra menő szerelvény hazaviszi, a balra menő meg az anyjához. Ez igazságos módszernek tűnik, mivel 4 és 5 között mindkét irányba ugyanakkora időközönként jár a metró. Anyja egy idő után mégis panaszkodik, hogy ritkán látogatja, ezért a fickó elgondolkodik és rájön, hogy igaza van az anyjának, mert nem az esetek 50%-ában megy meglátogatni, hanem jóval kevesebbszer. Hogy lehetséges ez?