Afrikaans8 Creative Commons License 2008.09.06 0 0 29
A Kik voltak a szkíták? rovatban írtam a parthus Dura és a magyar Tura településnevek etimológiájával kapcsolatban (10873. hsz.):

 

A 10861. hsz.-ban idézett Simon James-féle honlap szerint a Dura szó ’erőd’-öt jelentett. Érdemes összevetni ezt a kifejezést a Dur-Sarrukin, Dur-Kurigalzu stb. településnevekben előforduló, ’fal’-at jelentő Dur szóval. Szemantikailag a fal semmiképp nem áll távol az erődtől, mint ahogy az említett három település sem fekszik túlságosan messzire egymástól földrajzi értelemben. Egyébként – ha emlékeim nem csalnak meg – Egyiptomban a Ménész által alapított Memphiszt (Menfer) emlegették korábban Ineb-Hedzs ’fehér fal’ néven.

 

A Dur-Kurigalzu városnév jelentése: ’Kurigalzu fala’. Például a következőket olvashatjuk róla:

 

 

Ancient Kassite Dur Kurigalzu (Modern Aqar Quf)

 

The city was built by the Kassite rulers of Old Babylonia probably in the early 14th century BC. An unusually well preserved ziggurat, whose mud brick core still stands to a height of about 170 feet, it is a prominent feature on the flat plain in the vicinity of Baghdad. The lowest terrace of the ziggurat was restored by the Directorate-General of Antiquities.

 

Az ősi kasszita Dur-Kurigalzu (a modern kori Aqar Quf helyén): A várost Óbabilónia kassu királyai építették, valószínűleg a Kr. előtti XIV. század elején. Egy kivételesen ép állapotban fennmaradt zikkuratu, amelynek sártéglából emelt magja napjainkban is még kb. 170 láb magasra emelkedik, a Bagdadot övező síkság szembeötlő jellegzetessége. A zikkuratu legalacsonyabb teraszát a Régiségek Főigazgatósága helyreállította. (A Directorate-General of Antiquities egy bagdadi székhellyel működő intézmény.)

 

 

Dur Kurigalzu: A New Capital

 

Though there is not a lot of information concerning the Kassite Period the information we have indicates that it was not a culturally deprived era. The new capital that was created was called Dur Kurigalzu after King Kurigalzu. The city developed extensive building projects and great artistic achievements. The Kassite rulers had so revered the Babylonian civilization that there are very few traces of anything distinctively Kassite.

 

Dur-Kurigalzu: egy új főváros. Noha kevés az információnk a kassu időszakra vonatkozóan, a rendelkezésünkre álló adatok azt mutatják, hogy művelődési szempontból ez az időszak nem hozott visszaesést. Az újonnan alapított fővárost Dur-Kurigalzunak hívták Kurigalzu királyról. A város széles körű építészeti tervek és a nagyszerű művészi teljesítmények szerint fejlődött. A kassu uralkodók olyannyira tisztelték a babilóni civilizációt, hogy nagyon kevés sajátosan kasszita emléket hagytak maguk után.

Előzmény: Afrikaans8 (25)