scsaba1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4678
Ja igen, a Thomson seedlesről. Régebben Terebessnél úgy olvastam, hogy ez a Fehér Szultán szinonímája, magnélküli szőlő. Ha magnélküli szőlő a cél, akkor mindenképpen érdemes az oltványtermelőktől megérdeklődni, hogy melyik bírja jól a mi klímánkat, mert számos jó magnélküli szőlő van. Van köztük magyar nemesítés is. (Anyira nem vagyok benne, fajtaneveket nem biztos, hogy tudok, de Veresék biztosan segítenek)

Nekem jó 10 éve volt két fehér Szultánom, két év után kivágtam, mert semmire sem ment, pedig odafigyeltem rá. Az egyik oltvány ki sem hajtott, pedig a nemes része élt, csak egyszerűen nem... A másik kihajtott, majd pár levél után visszaszáradt. Később kihajtott a sárszem, de sokra az sem ment, a peronosz is elsőnek kapta el stb... Először azt gondoltam, biztos az oltvány volt rossz, de később kiderült: ez ilyen, nálunk nem szeret, elvárja, hogy az ember egy cseppnyi "Görögországot" teremtsen neki. A helyére ültetett két Attila viszont gyönyörű volt...

Olyan jó fekvésben, mint amilyen F.Szilviéknél van (déli domboldal, szubmediterán klima, meg lehet próbalni, ott szerintem jó lenne.
Előzmény: Csillu77 (4672)