scsaba1 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 4676
Bocs...

Jó kérdés, nem tudom. Az ESCA- t nem egy gombafaj okozza, összetett betegség.

Sokszor már az oltvány is fertőzött, ill kimutathatók rajta egyes gombák spórái. Egyes irodalmi adatok alapján lehet pótolni a tőkét, mások szerint a talaj is fertőzött, így nem.

Amit lehet tenni (nézőpont kérdése, hogy megéri-e): a régi szőlőt minnél nagyobb gyökérrel kiszedni, esetleg a kiásott föld helyére máshonnan földet hozni.

Ill. meg lehet próbálni lecsávázni az oltványt, de erről szőlőnél nincs semmi tapasztalatom, csak mint lehetőség jutott eszembe. Ellenben rózsánál van, ott bevált, mert a rózsának is van egy alattomos kéregelhalást okozó gombája. Volt, hogy a drága magastörzsű rózsáimnak vagy 2/3-a elpusztult a kihajtás után, a bokorrózsákat már nem is számoltam... Konkrétan az alanyról leszáradt a nemes. Miután termelőt váltottam, az új szőregi termelőtől hallottam a módszert (semmi extra). Topsin-Metil és Folpet keverékéből csináltam kb. dupla töménységű oldatot és ebbe áztattam be rózsákat kb. 1 órára. Mind a vesszejüket, majd megfordítva a gyökerüket is. Ez a keverék a gombák 90-95%-át "kikapcsolja". A Topsin-metil beleszívódik a gyökerekbe ill. a rügyekbe, a Folpet pedig lezár minden felületi sebet.

Ahogy mondtam: szőlőnél nem tudom működik-e, de rózsánál igen.
Előzmény: F.Szilvi (4675)