Aerion Creative Commons License 2008.09.03 0 0 topiknyitó
Milyen alternatíva áll az SZDSZ rendelkezésére, ha nem próbálnak saját erejükből politikai tényező maradni?

 

Nyilvánvalóan a felkínált, bizonyos kereteken belül módosítható gyurcsányi program támogatása, majd a szoros pártszövetségi együttműködés a szocialistákkal egyrészt a 2009-es EU parlamenti választáson, majd a következő országgyűlési választáson, valamint a 2010-es önkormányzati választáson mindenképpen. Ez az MSZP-nek is előnyös, hiszen minden voksra szüksége lesz 2009-ben és 2010-ben, hogy mérsékelje a várható választási vereségeket, lehetőségek szerint minimalizálja a kialakuló politikai hátrányhelyzetet, maximalizálja offenzív lehetőségeit.

 

Mit eredményezhet ez az SZDSZ számára?

Ez egyrészt azt eredményezné, hogy a pártszövetségi együttműködés biztosítana legalább egy helyet az Európa parlamentben, valamint biztosítva lenne az SZDSZ helye a következő magyar parlamentben is, lehetne önálló frakciójuk, lennének helyeik a felügyelő bizottságokban, interpellálhatnának, kérdezhetnének, törvényeket nyújthatnának be, módosításokat indítványozhatnának – politikai tényező maradnának Magyarországon. Csak éppen zsaroló potenciáljukat veszítenék el, ezt természetesen ők nem ennek nevezik, hanem érdekérvényesítő képességnek, na és persze bocsánatot kellene kérniük a szocialistáktól, legalább olyan szinten, hogy az a szocialista párt választóihoz úgy jusson el, hogy el is lehessen hinni, és meg is tudjanak bocsátani, tehát rászavazzanak egy MSZP-SZDSZ közös listára.

 

Ha az SZDSZ ezt az utat járja 2014-ig mindenképpen parlamenti politikai tényező marad, és akár kormánypárt is lehet, ha az MSZP újra nyer, sőt, kedvezményeket is kaphatnak, például a köztársasági elnökválasztáson 2015-ben, jelölhetnek valakit, akit az MSZP elfogad, és ha a körülmények is lehetővé teszik, megválaszthatják. Így 2020-ig lenne alapvető fontosságú SZDSZ politikus Magyarország politikai ütőerében, nem lenne akadálya annak sem, hogy a 2018-ban esedékes választáson is létezzen az MSZP-SZDSZ szövetség.

 

A Gyurcsány kirajzolta jövőalternatíva ára annyi, hogy az SZDSZ mondjon le önálló politikai ambícióiról, társuljon az MSZP-hez, ott dolgozzon ki javaslatokat, amiket közösen megtárgyalnak, közösen elfogadnak, és az SZDSZ által képviselt szellemiség, érték és akarat élni fog a következő 10-15 évben. Azt valószínűleg már nem teszi hozzá, hogy végül nyilván beolvad párt az MSZP-be. Hiszen mi más választása lenne, ha a maradék, valószínűleg maroknyi tagság nem tudná elkülöníteni ki az SZDSZ, ki az MSZP politikus, ha senki sem tudja, hogy ez MSZP, az meg SZDSZ javaslat? Mi értelme lenne a különbségtételének? Mi értelme lenne SZDSZ tagnak lenni?

 

A gyurcsányi alternatíva tehát biztos halál az SZDSZ, mint párt számára, éppúgy, mint a kiütéses választási vereség, de hosszabb ideig tart, és édes halál, a választható hősies helyett.