rudai gyerek Creative Commons License 2008.08.30 0 0 24

"- de ami azt illeti, visszamenőleg sincsen sok dicsekednivalója."

 

Szerintem azért van:

 

 - 1950-53, koreai háború: nem nyert ugyan, de sikerült megakadályozni az észak-koreaiak térnyerését délen;

 - 1959-75, vietnami háború: ebbe tényleg beletört az amerikaiak bicskája;

 - 1983, Grenada: kiszabadították az amerikai diákokat, kitessékelték a kubaiakat;

 - 1991, Öbölháború: a szövetségesekkel együtt felszabadították Kuvaitot, és megverték Irakot;

 - 2001, Afganisztán: a felkelőkkel közösen megdöntötték a tálibok uralmát;

 - 2003, Irak: a szövetségesekkel együtt megverték az iraki hadsereget, és elűzték Husszeint (az már más kérdés, hogy azóta sem képesek békét teremteni);

 

"A másik probléma az, hogy lehet neki kiváló felkészültsége, modern fegyverei, de egy kiélezett közvetlen összecsapás során az oroszokkal szemben nem tudja megvédeni magát annak rendszerbeállított, atomrobbanófejjel felszerelt rakétáitól."

 

Viszont ez az állítás ugyanúgy igaz Oroszországra is, mint a többi atomhatalomra. Éppen ez a lényege az atomfegyvernek, hogy nehéz (vagy nem lehet( kivédeni. Éppen ezért szerintem manapság nagyobb az esélye egy USA-Oroszország hagyományos háborúnak, mint atomháborúnak, amiben valószínűleg az USA győzne.

 

"Kína jelenleg sötét ló, csakúgy, mint India is, - de egy percig ne legyen kétséged, hogy mindkét állam ütőképes hadsereggel rendelkezik."

 

Viszont ezen államok jelenlegi ütőképességét nem a modern fegyverek, még nem is (csak) az atombomba adja, hanem az, hogy óriási népességgel rendelkeznek (India 1,1 milliárd, Kína 1,4 milliárd lakóval rendelkezik), és éppen ez az, ami miatt jelenleg ütőképesek (persze folyamatosan fejlesztik a hadseregüket, ami nemsokára be is érik, és már el fogják érni a minőségbeli ütőképességet is).

 

"És lehet, nem is a harctéren dőlnek el a dolgok, - Kína ma pár nap alatt össze tudja dönteni az amerikai gazdaságot, - hatékonyabban, mint atomtöltetekkel..."

 

Igen, az internetnek vannak hátulütői is:)))

De megint csak azt kell mondanom, hogy erre ugyanúgy képesek az amerikaiak is, tehát ez vissza is üthet.

Előzmény: PuPu (20)