freex Creative Commons License 2008.08.27 0 0 3462
Úgy néz ki megszívtam az egyik 12V 20Ah-s Diamec aksimmal. Lehet, hogy cellazárlatos, de lehet, hogy a soros töltés miatti asszimmetria purcantotta ki.
Még mindig az ismerősömnél van, aki hozta, majd talán jövő héten eljut vele a szállítójához, aki majd valamikor hetek múlva mond valamit, lehet, hogy ki sem cseréli. Addig meg állok itt 3 aksival, se ebringázni, se sima bringázni nem tudok.
Egy szó mint száz, a jövőben megpróbálok a lehető legtöbbet megtenni az aksik megóvása érdekében.
Azon agyalok, hogyan tudnám megoldani a párhuzamos töltést/tárolást, de a soros használatot. Kellene valami kapcsoló vagy relé, ami bírja a nagy áramot (20-25A). Ha relé, alapállapotban párhuzamosan kapcsolja az aksikat. Ez jó, mert a töltésük kiegyenlítődik, szimmetrikusak lesznek, ha meg tölteni kell, sima 12V-os töltővel mehet, tutira egy szintre fognak beállni. Amikor meg bekapcsolom a gépet, a relé behúzna és átváltaná őket soros kapcsolásba. Jó lenne úgy is, ha ez csak egy nagy áramot bíró sokáramkörös kapcsoló lenne. Végső esetben meg az is jó lenne, ha lenne valami combos csatlakozó, aminek lenne 2 ellendarabja, egyikkel párhuzamosan, másikkal sorosan lennének az aksik kötve.
Kerestem ilyesmi cuccokat de egyenlőre nincs ötletem mit használjak.
Találkozott már valaki erre alkalmas relével, kapcsolóval vagy valami csatlakozóval?