kannibál Kovács Creative Commons License 2008.08.20 0 0 190

Egy rövid ezsmefuttatás a Schmitt-fóbiásoknak.

 

Az elmúlt években három kimagasló sportdiplomatánk volt: Schmitt, Aján Tamás és Gyulai István. Aján belerokkant a doppingbotrányba, Gyulai meghalt, így mára Schmitt Pali maradt az egyetlen "nagypályás"' sportdiplomatánk. Vajon ki kerülne a helyére, ha első indulatunkban kidobnánk az ablakon? Még a hozzá hasonló korú veteránok között sincs alternatívája, nemhogy a mai negyvenesek között. A gyárfás-féle alakoktól meg a jóisten mentsen meg minket.

Azt is érdemes végiggondolni, hogy a sportolóink és a sportvezetőink elsöprő többsége vagy jobboldali érzelmű vagy van annyira jóbarátságban van Schmittel, hogy ne tegyen keresztbe neki. Ha a fokozatosan leépített sporthivatalra, a kormányból szinte menekülő Ábrahám és Elber államtitkárokra gondolunk, még inkább kijelenthető, hogy nehéz dolga lenne El Curónak, ha valakit Schmitt helyére akarna ültetni. Persze olyan gerinctelen alakokat, mint kisteleki istván vagy helmeczy lászló, mindig találna, dehát hiányzik nekünk egy efféle MOB-vezetés?

Azt se feledjük: bárki kerülne egy Schmitt-ellenes puccs eredményeként a MOB élére, a következő - remélhetően jobboldali - kormány kinyírná az illetőt (szerintem nagyon helyesen).

Emlékeztek 1986 nyarára, amikor a mexikó Vb után szinte menekülnie kellett az MLSZ éléről a világszerte elismert Szepesi Györgynek? Jobb lett utána? Nézze végig mindenki, milyen út vezetett Szepesitól kisteleki istvánig. Hiányzik ez a magyar sportnak?

 

Summa summarum, ha Schmitt maradni szeretne, akkor maradjon még egy ciklusra. Mögé viszont új főtitkár és új alelnökök kellenek. Olyan emberek, mint pl. Borkai Zsolt, Ábrahám Attila, Gyulai Zsolt, Fábián László vagy Mizsér Attila.