Uldin Creative Commons License 2008.08.13 0 0 3665

Helianthus tuberosus L. Csicsóka, Asterales fészekvirágzatúak rendjébe tartozik, Asteraceae fészekvirágzatúak családja, Asteroideae csövesvirágzatúak alcsaládjába tartozik. A napraforgó rokona.

 

A gumója keményítő helyett inulint tartalmaz, az inulin egy polifruktán egy darab szőlőcukor után fruktóz egységekből felépülő poliszacharid. Remélem nem írtam hülyeséget.

 

Az inulinból fruktózt lehet előállítani, a fruktóz lebomlásakor a szervezet nem veszi igénybe az inzulinos lebontási folyamatot. Ezért a cukorbetegek fogyaszthatják. Az inulin esetében is minimális a szőlőcukor bevitel a szervezetbe. Diétás étrendkiegészítők alapanyaga.

 

A gumó 15% fruktózt tartalmaz, össz szénhidrát tartalom 18%

hozama: extenzív művelés során 7-10 tonna/ha

Intenzív gazdálkodás esetén 60 tonna/ha

Leveles szár hozama 3-4szeri betakarítással 40-50tonna/ha max. 100tonna/ha.

 

A csicsóka zőldtömege takarmányként, tüzelőként hasznosítható.

 

A 2. világháború idején Franciaországban termeltek csicsókát, sokan a csicsókának köszönhették az életüket, nem haltak éhen, a gumóját ették jobbhíjján.

 

Ez a világvége hangulat vaami vallási eredetű, vagy tudnak valamit???

 

Egyébként van benne valami, hogy minden vagyont őrültség értékpapírban tartani, no de itt is lehetnek szélsőséges dolgok.

 

>nemtom mirol kell szaporitani) biztosan ad szivesen.

 

Olyan a csicsóka, hogyha néhány gumó bent marad a földben, utána évekig nem lehet kiirtani. Egyszer csak előbújik valahol.

Előzmény: naox (3663)