ppp123 Creative Commons License 2008.08.11 0 0 439
Visszatérve az eredeti Mandarin kerti problémára:
Kikerestem a mi általunk megkötött adás-vételi szerződésből azt a bekezdést, ami ide vonatkozik (gondolom mindenkinek a szerződésében van egy ehhez hasonló bekezdés):

"Az Eladó kijelenti, hogy a Társasházat, illetve annak közös területeit a Tht. előírásainak megfelelően megtartott alakuló közgyűléstől számított 30 napon belül a megalakult Társasház által megválasztott közös képviselő részére adja át, mellyel a Társasházzal kapcsolatos kárveszély és a költségek viselésének terhe is átszáll a Társasházra. A Társasház közös képviseletét, illetve a lakóház közös használatú helyiségeinek üzemeltetését és az egyéb közös érdekű feladatokat a Társasház birtokbaadásáig az Eladó látja el, ám azok költsége a Birtokbaadástól – tulajdoni hányadaik arányában – a vevőket terheli."

Tehát jelenleg a mi közös képviseletünket a Real-Prop House látja el, mivel Tht. szerinti alakuló közgyűlés nem volt (majd lesz kb. 2 év múlva). Persze megteheti ezt egy külső cég segítségével, szíve-joga. Tehát mi a közös költséget szerződésünk szerint az Eladó-nak fizettük, akárkit is jelölt meg a feladatra. Az elszámolási kötelezettség is a Real-Prop-ot terheli a lakók felé nézve. Én lenyugtatnám a kedélyeket, szerencsésebbek vagyunk, mint azok, ahol már megalakult a társasház. A közös költséget nem fizetőkkel szemben nem tudunk hivatalosan fellépni, de a szerződés és a Tht. szellemében nekünk nem is kell ezzel törődnünk a Társasház megalakulásáig, törődjön vele a Real-Prop.). Arra kell figyelni, hogy a Társasházat csak lerendezett elszámolással szabad átvenni, azután tudnak csak a lakók bármilyen érdeket érvényesíteni.
A lényeg: Ha meg is léptek a pénzzel, akkor sem a mi pénzünkkel léptek meg, hanem a Real-Prop pénzével. (Csak nehogy a Real-Prop is meglépjen, mert az már a mi pénzünk lesz. :-))
(Természetesen, a félreértések elkerülése végett, mélyen elítélem, ha valaki meglép bármilyen pénzzel, vagy nem fizeti a közös költséget.)
Kiváncsi vagyok, mi a véleményetek erről.