DIE_ROBOTER Creative Commons License 2008.08.10 0 0 163
A leméretezés az átlagoló hatása miatt eleve csökkenti a képzajt, azonos technológia mellett nagyjából visszaállnak a kisebb kép zajtulajdonságai, mondhatjuk úgy, hogy equivalensek.

Sőt a leméretezés előtt a nagyobb képen észrevétlenebb így hatékonyabb zajszűrés végezhető, ha tisztán a leméretezett képet nézzük mint értékelendő célt.

Értem én az igényt, mert tényleg sok minden pofon egyszerűvé válik a nagyobb pixelek által. Erre jó példa az 5D/D700/D3 ahol a korszerű technológia párosul nagy pixelekkel. Csak ott ugye ott van az tulajdonság, hogy a FullFrame miatt a nagy pixelek mellett is nagy a felbontás.

Ez a kérdéskör tényleg csak akkor tehető rendbe, ha a fotókat felhasználjuk. Az a helyzet, hogy az eredeti képméretben 100%-ban való nézegetés szinte az egyetlen helyzet, amit semmire nem használunk. Sem egy print/előhívás, sem egy web-es kép nem ebben a méretben/formában jelenik meg.

Most már elég jó tapasztalatom van 5 vs. 8 vs. 10 megapixeles (és ezek enyhe crop-jai) képek előhívása esetén. Ha olyan részletdús témát fényképezünk, ami igényli, nagyon komoly a különbség látványban.
Előzmény: dzzsoni (162)