Plieur Creative Commons License 2008.08.10 0 0 79

Tiszteletem Ambasa!

A sors és politika iróniája hogy tudtommal két fő olajforrása volt a Reich-nek: Románia és a Szovjetúnió. Valószínűleg ZI tonnára megmondaná az orosz exportot.

Romániának ugyanis a 1940 dec.4 -i szerződésig voltak egyéb vevői  is: Vichy kormány és semlegesek pld. Annyit tudni román forrásból( Ottmar Trasca tanulmánya az 1942-43-as olajmezők elleni támadásokról) hogy a román olajexport 41 májusában a német szükségletek 27%-át fedezte .

Egyébként a szovjet légitámadásokat ott teljesen hatástalannak jellemzik, az első komolyabb támadásnak , amely után jelentősen megerősítették a vidék légvédelmét éppen a "Halpro" bevetést tartják, amikor B24-sek találatokat értek el az Astra Romana olajfinomítóban ( 1942 június 12). Apropó: az USA 1942 június 5-én üzent hadat Romániának.

A szovjet támadással kapcsolatban: 1940 végére éppen hogy "sűrűbb" lett a román hadrend, ugyanis az Erdélyből kivont erők egy részét éppen Moldvába irányították.

Ugyanis pontosan azzal a gonddal találkoztak mint az oroszok a VSZ feloszlatása és a "pasli na domu" után: elhelyezési gondok, ehhez adódott még a besszarábiai és erdélyi menekültjeik elhelyezése.

Nagy a gyanum hogy a Rezun megrendelésre írt...