ambasa Creative Commons License 2008.08.09 0 0 78
Tiszteletem Plieur!

Köszönöm a kiegészítést!

Nem vitatom a román olaj jelentőségét (bár azért kiváncsi lennék rá, hogy mennyi is volt részesedése a német olajfelhasználásban 1940-1941-ben), csupán azt , hogy ezzel mennyire voltak tisztában a szovjetek. Szerintem tipikus példája annak, hogy a szerző a mai ismereteit vetítit ki az akkori emberek gondolkodásmódjára, és ez szerintem téves következtetésekhez vezethet.

A szovjetek világháború alatti harctevékenységük (néhány esetet kivéve pl az 1942 nyári éjszakai "stratégiai" bombázások (érsd zavaró bombázások politikai célból), amibe néhány romániai célpont is belesett többek között) inkább a közvelen, mint a közvetett megközelítést részesítették előnyben, lásd a zalai olajmezők elfoglalását sem igazán eröltették.

A jelentős számú német csapatok megjelenése Románia területén, meg legalább annyira indokolható az olajérdekeltségek védelmével, mint a hogyan írtad a balkáni hadjárat, és teszem hozzá a Barbarossa keretében való felvonulással.

Amit írsz, a 11. német hadseregről, az inkább annyiban érdekes, hogy cáfolja azt a következtetésemet (márminthogy elfogadom bizonyos mértékben Rezun állítását), hogy lehetséges lehetett volna egy korlátozott, vagy akár nagyobb mértékű katonai anexió szovjet részről Románia ellen. Ugyanis nem hiszek abban, hogy a szovjetek és Sztálin személyszerint, hadművletet kezdeményezett volna az akkor verhetetlennek hitt német haderő ellen. Egyszerűen meggyőződésem, hogy ez Sztálin részéről politikai öngyílkosság lett volna. Sztálinnak az uralkodás volt a fontosabb volt, mint az hogy mekkora területen. Nem véletlenül akart még a háború elején akár területi engedményeket is beválalva békét kötni Hitlerrel.

TG
Előzmény: Plieur (77)