Fatih Creative Commons License 2008.08.07 0 0 139
Lesznek Marosban is magyar többségű körzetek meg a Partiumban is csak ..sznak feltenni valahova térképet meg részletes infot, hány képviselői helyről van szó, úgyhogy ha valaki talál linkeljen :)

http://www.fn.hu/kulfold/20080729/kihatral_orban_erdelybol/

az RMDSZ kifejezetten előnyös választókörzetek kialakítását tudta elérni. Hargita és Kovászna megyéken kívül Maros, Szilágy és Bihar megyékben is a magyarság általa többségében lakott részeiben gyakorlatilag tömbökben szavaz.

Már csak hab a tortán, hogy még Kolozs megyében is kialakult egy magyar választókörzet azáltal, hogy a kalotaszegi falvakat egy körzetbe tették. Magyar szempontból már csak a szatmári körzetekről kell a kormánynak döntenie, ám sok meglepetésre nem kell számítani, részben mert a megyét nem lehet úgy szabdalni, hogy ne legyenek magyar többségű körzetei is, másrészt a kabinetnek tagja maga az RMDSZ.

Összességében elmondható: Markó Béláék eredményesen és váratlanul jó eredménnyel játszották ki Bukarestben, hogy a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt úgy tudja csökkenteni a fő rivális és Erdélyben a közvélemény-kutatásokon vezető Demokrata Párt mandátumait, ha „besegít” az RMDSZ-nek a körzetek kialakításával.


Előzmény: drzyx (138)