Trotter66 Creative Commons License 2008.08.07 0 0 10671
Nem-nem, nem erről van szó.
Leegyszerűsítve: Nappali menetjelzőként (DRL magyarosított verziója) a fényszóró (távolsági fény, hosszú fény)izzóját csökkentett fényerővel üzemelteti. A nappali menetjelzőként haszált egyéb lámpák sajátossága - és nagy előnye is-, hogy szórják a fényt, nem pedig vetítik. Így jobb akár a napsütésben is az észlelhetőség, és mégsem vakítanak. Könnyen belátható, hogy a tompított fényszóró ennek nem felel meg.

Amennyire utánaolvastam a témának, olyan 50-60 % körüli a fénykibocsátás az optimális.

Ez idáig nem olyan ördöngősség, azonban a vonatkozó EU-s szabályzat szerint a következő feltételeknek kell teljesülni a szabályos bekötés során:

Nappali menetjelző működhet: Helyzetjelzőkkel, vagy anélkül
Nem működhet: tompítottal és/vagy ködfényszóró/zárófénnyel, távolsági fényszóróval.

(nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a ködfényszóró/zárófény helyzetjelőkkel önállóan használható!!)

Szóval elég bonyolultnak tűnik számomra az a feltételrendszer, melyet telepíteni kell az elektromos rendszerre - külön figyelemmel a helyzetjelzővel külön-külön működtethető, de együttesen tiltott világítótestekre.

És ez még nem minden be kell lőni azt az optimális fényerőt, melyen a távolsági DRL-ként működjön.

Az Audikban - melyekben nincsen LED menetjelző -, illetve a BMV-kben már alkalmazzák ez a technikát, sőt H4-es (!!!!) megoldásról is van tudomásom.

Na szóval ehhez kellene egy elektromérnök, aki kimókolja az elektromos kötéseket, illeszti a rendszerhez.

Röviden ennyi a lényege a dolognak. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy akár gyújtásról is mehetne, a running light lehetősége a ScenicII-ben amúgy is megvan, szoftveresen bekapcsolható, csak az a tompítottat kapcsolja.

Remélem semmi lényegeset nem hagytam ki.

Én személy szerint azért lenék ennek a híve, ha összehoznánk, mert szeretném a xenont kímélni, ugyanakkor nem szeretném összefurkálni a kocsi elejét egy külön lámpa (DRL) felszerelésével, arról nem is beszélve, hogy a normák - most nem részetezném- szerint a ScenicII-re fel sem lehet szerelni....


Előzmény: cs_gaborka (10670)