zigbee Creative Commons License 2008.08.06 0 0 3200
Ezeket a kínai sz.r töltőket felejtsétek el. Többet ártanak mint használnak.
A neten tömegével vannak kapcsolások nagyon jó minőségű, stabil, fillérekből összehozható, rövidzár-védett, szabályozható töltőkből a 12-48 Voltos tartományban is.
Ezek közül válasszatok ki egyet, építsétek meg, vagy építtessétek meg valakivel és egy fél életre megszabadultok az efféle gondoktól.

- Lehetőleg trafósat keressetek. Ezek üzembiztosabbak.
- Ehhez olcsón trafót a lomex-ben vehetnek a budapestiek, vagy akik a környéken laknak. Az olcsó szó szerint 200-600 Ft kiadást jelent.
Ehhez még kell néhány diszkrét elem ami ált. nem több 1000 Ft-nál.
Egy kisebb próbapanelen (4-500 Ft) elfér az egész.
Ha valaki vesz egy kínai pákát 6-700 Ft-ért (mert mondjuk nincs neki), akkor is össz-vissz nem több mint 3500 Ft-ból megépítheti a saját üzembiztos töltőjét. (ha ügyesebb valaki, akkor 1500 alatt is megvan!)

A trafó megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy terhelés nélkül a kimenő ágban az elvárt töltőfesz 1.4-szerese kell, hogy legyen s mindez a diódahíd, pufferkondi, stb. után.
A legjobb ha olyan kapcsot néztek, amely valamilyen változtatható kimeneti feszültséget adó fesztab ic-n alapul. Ezek némelyikénél a kimenet széles határok között változtatható.
A trafók teljesítményét VA-ben (voltamper) határozzák meg, ez gyakorlatilag a felvett teljesítmény. A volt (feszültség) és az amper (áramerősség) szorzata.
Ez az érték kihat a töltőáram nagyságára, mivel annál nagyobb töltőáramot nem tudunk (tudunk éppen, de ez itt sok volna egyszerre) szolgáltatni, mint amivel a trafó terhelhető.

Ha van kérdés, tegyétek fel.