Imimet Creative Commons License 2008.08.06 0 0 142
Nagyon érdekes hozzászólást találtam egy linuxos fórumon itt:
http://www.linuxforum.hu/index.php?topic=23823.0
BlueSky 2008. Március 22. 12:26:34-kor irt hozzaszolasabol ugy tunik, hogy a Jupiterfilm altal forgalmazott MAGYAR KLASSZIKUSOK sorozat nem mas, mint agyonmasolt videokazetakrol keszult dvd atirat, es jelenleg azert is szakadt felbe a sorozat, mert torvenyessegi eljaras ala kerultek.
Allitolag eleg rossz a kep es a hang is, ahhoz kepest, ahogyan fenn maradtak ezek a filmek.
Nekem ebbol a sorozatbol nagyon sok van (barna-arany szinu sorozat) Lehet, hogy kesobb ugyanezeket a filmeket kiadjak sokkal jobb minosegben, es ujra meg kell vennunk?
Es akkor meg digtalis felujitasrol nem is beszeltunk...

Ime a figyelemremelto resz:

Tehát, ismét csak a pontosítás kedvéért.
Ma magyaroszágon 3 kiadó jelentetett meg régi magyar filmeket:
A Multimix KFT.
A Jupiterfilm KFT
és a TMF Media KFT

A Multimix KFT. csak néhány, legfeljebb félt tucat magyar filmet adott ki, ilyenek pl. az
"Én lányom nem olyan; Három sárkány; Egy csók és más semmi; A férfi mind őrült; A szerelem nem szégyen;
A hölgy egy kissé bogaras; Budai cukrászda; Erzsébet királyné; Halálos csók" ezeket vettem meg tőlük és ettől nem sokkal több jelent meg.

Ugyanis heti szinten vásárló vagyok a TESCO, AUCHAN, MediaMarkt, Cora, Elektro World áruházakban. Emellett az internetet is elég sokat böngésztem régi magyar filmek után...

De, nézzük a Jupiterfilm KFT.-t
Ők már valamivel több mint 39 filmet adhattak ki a "MAGYAR KLASSZIKUSOK" sorozatban, amelyből az
1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,31,36,39 -es van meg.
Nem vettem meg a "Magdolna", "Café Moszkva" "Bob Herceg" és még másik 2-3 filmjüket, mert nem itéltem olyannak ami érdekelhet. (inkább a vígjátékokat vettem)

Több filmet nem adott ki a Jupiterfilm a "MAGYAR KLASSZIKUSOK" sorozatban, mivel egyes meg nem erősített hírforrások szerint utolérte őket egy törvényességi eljárás amely folyamatban van (a bíróságról való az infó tehát nem pletyka)

Végül említeném a TMF Media KFT-t www.tmfmedia.hu

A weblapjukon utána lehet ellenőrizni, hogy 39db. magyar filmet adtak ki, a "Régi magyar filmek" sorozatban amelyekből megvettem a
7,8,9,15,16,17,19,20,24,27,36 sorszámúakat.

Azért csak ezeket, ugyanis elég nagy az "átfedés" a Jupiterfilm KFT. és a TMF Media KFT által kiadott régi magyar filmek között és semmi értelmét nem láttam, hogy duplán meglegyen (két kiadótól is) a Katyi, a Hyppolit a lakáj, vagy az Egy szoknya, egy nadrág; a Pesti Mese, Régi Keringő, Az Ördög nem alszik, Meseautó... stb.


Tehát! A pontosítás a lényeg!

Ha mindhárom kiadó mondjuk 50-50-50 régi magyar filmet adott volna ki, akkor sem lehetne "többszáz"-ról beszélni, mert ez csak 150 lenne. Viszont a Jupiterfilm a maga ~39 (talán 1-2-vel több) és a TMF Media a 39db. régi magyar fimjével, plussz a Multimix KFT azzal a néhány filmmel (talán nincs egy féltucat sem, mert közel 10 körüli ami az interneten is fellelhető tőlük) így hát eléggé erős túlzás lenne azt állítani, hogy "többszáz az a 40-50"
Mindenesetre az eredeti állításom 40-50 volt és tekintve az átfedéseket (dupla megjelenés/ két kiadótól ugyanaz) ezért nem sokkal több a választék mint 40-50.

A minőségről meg csak annyit, hogy amit a TV-ből fel tudtam vetetni DVD-re (egy asztali DVD író-val) az nagyátlagban messze meghaladja azt a minőséget amit pl. a Jupiterfilm KFT kiadott DVD-n. Ugyanis ezeken látszik, hogy a "forrás" bizony VHS kazetta volt! Méghozzá lehet, hogy a "néhai" Televideo gondozásában kiadott VHS kazettákról (amely a 80-as évek végétől volt kapható) lett "bejátszva" és ebből készült a DVD. (mások is jelezték megegyező véleményüket)
Ugyanis VHS-re, mint "forrásra" utaló szalaghibák és a VHS-re jellemző 240-250 soros vízszintes felbontás és az ebből eredő kontraszt figyelhető meg. Ezt csupán azért merem így kimondani, mert 1987 óta videózom és 2000-ig bezárólag a VHS majd 1993-tól az S-VHS volt a hobbym és a HiFi Stereo videózásban éltem ki magam... (egy időben)
Tehát visszatérve a minőségre: A VHS-re jellemző "dropt-out"-ok figyelhetők meg elég sok DVD lemezfelvételnél amelyet "hivatalosan" kiadtak. 100%-ra vehető, hogy a stúdiómagnóknál nem ilyen kommersz dropt-out kompenzátor van beépítve, mindemellett pl. a Multimix KFT által kiadott "A szerelem nem szégyen"
c. film első 5-6 percében megfigyelhető egy elég erős gyűrődés a VHS szalagon amelyről "átvették" a filmet. Ugyanez a nemrégiben a TV-ből felvett "kópiából" hiányzik és a képminőség is egy kicsivel jobb!

Néhány szó a hangról:
A régi filmeknél (soknál) elég jellegzetes alapzaj van, de főleg a gyakori filmszakadásból eredő vágások miatti kattanás, vagy hanghiba (hangok, szavak kimaradnak) figyelhető meg. Ezekre jó példa a Rozmaring című Kabos, Turay, Páger, Mály Gerő...stb. film amelynél igen gyakori e hiba.
Viszont az már a modern technika, pontosabban a "kommersz modern technika" hibája, hogy a hang a halkabb részeknél fokozatosan felerősödik és majdhogynem átmegy zúgásba.
Aki még a 80'-as években kezdett VHS videó filmeket nézni az emlékszik rá, hogy a barátoktól, ismerősöktől kölcsönbe kapott és agyonmásolt filmek szinte egytől egyig ilyen hanggal rendelkeztek, Sőt már-már idegesítően hangos zúgás volt időnként hallható...
Ez az automata felvételi szintszabályzó áramkör hibája, amelynek fejlesztése még a 70'-es évekbeli Compact Casette magnóknál kezdődött...
Éppen ezért elmondható, hogy a "némelyik" régi magyar filmnél hallható erősödő alapzaj innen eredeztethető... No, de nem írnám tele az oldalt

Ezzel szemben a TV-ből származó filmeknél majdhogynem kifogástalan a hang, már amennyire az egy 1900-as években Tobis-Klang hangrendszerrel készült filmtől elvárható.
És volt a hangra összehasonlítási alapom is, ugyanis én nem tudtam felvenni VHS-re 1 filmet, mert nálam nem fogható a TV amely adta, de egy kolégám igen. Nos, ez át lett véve DVD-re és bizony itt is zúg a hang, mint az eredeti VHS felvételnél amely a TV-ből készült, holott a TV-ben nem volt "zúgós" a hang (ezt többen is megerősítették, akik látták a filmet a TV-ben). Emellett még felvett nekem a kolégám 3-4 másik filmet is amelyeknél szintén zúgott (sajnos elég jól) a hang. Ilyen volt a "Tizedes meg a többiek is" amely eredetileg kifogástalan hanggal rendelkező film, de a koléga videójával felvéve már zúg a hangja, így 100% hogy a videómagnó a hibás.