Sagarakti-Surias Creative Commons License 2008.08.05 0 0 6676

Káldeától Ister-gamig c. munkájának első kötetében (Orient Press, Bp., é.n.), az említett kiadás 96. oldalán írja a következő szamárságot:

"Chorezm nevét prof. Djakonov hagyta jóvá a babiloni nyelven így: KU MA AR IZ MA - ez a sumir fonetika szerint így helyes: KU MAG GAR RI ES MA - melynek értelme: NAGY ERŐS NEMZETSÉGEK ORSZÁGA, és teljesen fedi Chorenei Mózes által a Kr. u. 5. században írt KUNMAGYAR-i földrajzi elnevezést. Ez a KU-MAG-GAR, vagyis NAGY ERŐS NEMZET az alapja a SUMER névnek, ahogyan azt Jules Oppert levezette."

 

Gyakonov véleményét Badiny egy Novotny Elemérhez írt állítólagos levélből idézi. Az kétségtelen, hogy a Tolsztov-féle ásatások erőteljes mezopotámiai kapcsolatokat mutattak ki Khorezm területén, és Az ősi Chorezmben (1948) az ásatások vezetője felvetette, miszerint az ország neve a hurriktól lenne eredeztethető. Mindez rendjén van, azt azonban kétlem, hogy Gyakonov bármifajta hasonló sületlenséget, mint a "ku ma ar iz ma", "jóváhagyott" volna...

 

Emlékeim szerint Khorezm nevét az óperzsa (akhaimenida) feliratokon egyesek Uvarazmiy(a) formában olvassák. Másoknál Huvarazmiš a literáció. Őszintén szólva, ez inkább az avar népnévvel éllhat összefüggésben, mint azt a türk formák világosan jelzik:

In Avesta Xvairizem, in Old Persian Huwarazmish, Persian it is خوارزم Khwārazm, in Arabic it is خوارزم Khwārizm, and Chinese, 花剌子模 Huālázimó, Uzbek it is Xorazm, in Russian it is Хорезм . In the Orkhon Turkic inscriptions it is Apar.

Előzmény: Sagarakti-Surias (6674)