Indián Creative Commons License 2008.08.01 0 0 83709
Jelmagyarázat
0-15 korszak
15-20 korszak
20-25 korszak
{AK/E}
{EAI} Májdír Kartácsak!

Mivel soxó esett a népszaporulatról, meg a családról, miegymásról, ellenberger a gyeremekszámokkal súlyozott családmodelleken belüli generációk közötti erőforráseloszlásról úccólván egy hang se, ezér összeütöttem egy illesmit - táblázatokkal, grafikonokkal - én se maradhatok ki a csicsás ábrakészításből... Az alkalmazott jelölésekhez a jelmagyarázatot mellékeltem, így már csak a rövidítések, és a populácijós modellek magyarázatával kezdeném... kicsit hosszú lett, bocsika...

IV. Rövidítések
    1.) ESZ - Erőforrás-szükséglet

    Az egyes családok léccámának megfelelő természetbeni erőforrások összessége. 1 főre mindvégig 1 egységnyi szükséglettel számoltam, tekintet nélkül a korára, vagy a gazdasági aktivitására.

    2.) AK - Aktív keresők száma a családon belül

    3.) E - Eltartottak száma a családon belül

    4.) EAI - Erőforrás-allokációs index

    Ez a kifejezés egy házi használatra kiókumulált mérőszám, aztat mutassa, hogy egy aktív keresőnek a rendelkezésre álló erőforrásokból, milyen mértékben kell a saját szükségleteit meghaladó mértékben jövedelemhez - erőforráshoz - jutnia. Az 1,50 {EAI} azt jelenti, hogy egy aktív kereső a saját szükségleteinek a másfélszeresét kell mexerezze, hogy a csalággyán belüli eltartottaknak juttassa.

    Fel lehet úgy is fogni, hogy ennyibe kerül a direkt családfenntartás, de lehet úgy is számolni, az állam elveszi a saját szükségleten felüli részt, és visszaosztya, nyugdíj valamint családi pótlék formájában - az 1,50 {EAI} 50% jövedelemelvonást jelent a saját eccségnyi szükséglethez képest.

    5.) AK/E - Eltartottak, aktív keresők aránya

    Az index azt mutattya, hogy egy eltartottat hány aktív kereső tart el. A 0,75 {AK/E} azt jelenti, hogy 4 eltartottat 3 aktív kereső tart el.
V. Populációs modell
    A modellben 1 populáció, azon belül 3 család, a családon belül 3 generáció szerepel. Ennek a rendszernek vettem fel 3 időállapotát. Az egyes időállapotok a 3. generáció - az unokák - 0-15, 15-20, 20-25 éves korszakait öleli fel. A kiinduló állapot mindegyik családmodellben azonos 2 házaspár - nagyszülők -, nekik a családmodelltől függően 1, 2, 3 leszármazójuk van - szülők -, akiknek szintén 1, 2, 3 leszármazójuk van - unokák.

    Az egyes családokon belül a [ férj-feleség | após-anyós | szülő-gyermek | testvér-unokatestvér ] minden erőforráson egyenlően osztozik, munkát pedig minden gazdasági értelemben aktív kereső végez. A nagyszülők 65 éves korukban válnak eltartottá, az unokák 20 éves korukban lesznek aktív keresők, addig ők is eltartottak.
VI. Időállapotok
    1.) 0-15 korszak

    Voltaképp ez a legkedvezőbb korszak az unokáknak, két generáció is aktív kereső - szülők-nagyszülők -, így a lehető legtöbb erőforrást képesek biztosítani nekik. A 0-15 korszakot mutató 1.) táblázat adataiból az tűnik ki, hogy az egy gyermekes családmodellben az unka élete kész háváj, 6 kereső dolgozik, és nagyon mexakadniuk sem kell, hiszen az 1,17 {EAI} azt jelenti, hogy az aktív keresőknek a saját szükségleteiket mindössze 17%-kal meghaladó jövedelemhez kell csak jutnia.

    Összehasonlításképpen a két gyermekes családmodell 1,50 {EAI},a három gyermekes családmodell 1,90 {EAI} értékekkel bír, vagyis a három gyermekes családmodellben a szülők, nagyszülők majdnem kéccer annyi jövedelmet kell szerezzenek.


    2.) 15-20 korszak

    Ez egy több szempontból is érdekes korszak, ugyanis ebben a korszakban válnak eltartottá a nagyszülők, de még az unokák továbbra is eltartottak maradnak, tehát nem két generáció dolgozik egy generációra - az unokákra -, hanem egy generáció tartja el a nagyszülőket és az unokákat.

    A másik érdekessége ennek a korszaknak, hogy nem mutat túl nagy szórást egyik mérőszám sem, az {EAI} 3,00-3,50; az {AK/E} 0,40-0,50 között mozog... Naggyából az állapítható meg, hogy ez az 5 év, a legnagyobb szívás a szülőknek...

    3.) 20-25 korszak

    Ebben korszakban lesznek az unokák aktív keresők, fellélegezhetnek szülők. Itt mutatkozik meg a három gyermekes családmodell hosszútávú hatása: amikor a két leszármazó generáció munkába áll, egy eltartottra - a nyugdíjasra 3,75 {AK/E} indexet kapunk, majdnem 4 aktív keresőre jut 1 eltartott. A 1,27 {EAI} egész elfogadhatónak tűnik az egy gyermekes családmodell 2,33 {EAI} értékéhez képest.
Összefoglalóan azt mondhattyuk tehát, hogy aki az unokája első 15 évét akarja viszonylag jó körülmények között tunni, annak az egy gyermekes családmodell az igazi,nagyon jó indítástkaphat. Aki viszont a saját öregkorát akarja nyugottan eltőtteni neki a három gyermekes családmodell választása az optimális.

VII. Az egyes időállapotok összehasonlítása
    A mellékelt két oszlopdiagram az {AK/E} és az {EAI} értékeket ábrázolja. Ebből az a legérdekesebb, hogy az 15-20 korszakban gyakorlatilag minegyik családmodell közel azonos hatásfokkal műxik.