TaXiN Creative Commons License 2008.07.31 0 0 83645
A topic témájára reagálva, a MAGYAR demográfiai folyamatokra utaltam. Van egy olyan jövőkép, ami szerint 200 év múlva már csak EGY magyar lesz. Demográfiailag korrekt egyébként.
Jelenleg egy öngerjesztő, lefelé tartó spirálban vagyunk és 20 éven belül ez nem is fog változni, ugyanis a szülőkorú lakosság létszáma mostantól kezdve (az 1975-ösök megöregedésével) gyakorlatilag szabadon esik.
HA (és ez nagyon kétséges) akkor sikerül megfogni a dolgot (semmi biztosíték) akkor "csak" 3 millió embert vesztünk. Ez egy OPTIMISTA verzió.
Azok, akik a következő 20 évben a szülők lesznek, már köztünk élnek. Számuk a következő 20 évben folyamatosan csökken. Egyre kevesebb szülőnek egyre kevesebb gyereke születik, ami azt jelenti, ha hirtelen 2,1-re felmenne a reprodukciós ráta, mondjuk 2009-ben (lenne egy hirtelen felfele ugrás - ami teljesen valószínűtlen) akkor is az elkövetkező 20 évben, azaz 2009-2029 között folyamatosan csökkenne a születendő gyerekek száma, azaz 2029 és 2049 közötti időszakot nézve is csökkenne a szülőkorúak száma, bár lenne egy púp benne és a csökkenés üteme szépen mérséklődne.
Namost nem fog jövőre felugrani a repr. ráta 2,1-re, azaz a fenti verzió annyira optimista (vagy ostoba) hogy nem is kell vele foglalkozni. És akkor még nem szóltam arról, hogy ehhez az is kell, hogy az emberiség többi része ne akarjon nekünk keresztbe tenni.
2050-ben tartunk tehát, katasztrofálisan alacsony 20-40 éves korosztállyal. Mondjuk ekkor még, ha összeszedjük magunkat, akkor hosszú távon kiléphetünk a buliból 5 millió fős veszteséggel, de ez igazából még mindig egy optimista forgatókönyv. Minden további nélkül lehet a veszteség 6 vagy 7 millió fő (milyen lesz a reprodukciós ráta 250-ben? Ki tudja?) és akkor a nagy kérdés, hogy egy széteső, demoralizálódó, fél évszázados egyre lejjebb sodródásban megtört nép (senki ne mondja, hogy az előttünk levő 30-40 év, ami folyamatos létszámesésel fog járni lelkileg nem fog megnyomorítani sokakat) összeszedi-e magát, mint az írek vagy az észtek, vagy sem.

Iszonyatos a kockázat, a tatárjárás veszteségével összemérhető. Ehhez képest még azok is, akik látták a számokat egy legyintéssel elintézik. Pedig csúnyán elbukhatjuk.

Persze, sokak szerint, na és? És ezzel a téma le van zárva.

Nos igen. De mi lesz akkor a topiccal?
Előzmény: elemes2 (83641)