korieander Creative Commons License 2008.07.31 0 0 topiknyitó
Doppingmintával csaltak, és lebuktak az orosz sztáratléták

Még el se kezdődött a pekingi olimpia, viszont annál nagyobb erővel „melegítenek” a doppingbotrányok: a teljes bolgár súlyemelőcsapat kizárása után most az orosz atléták keveredtek meglehetősen sötét ügybe. Hét olimpikon, köztük világbajnokok és vb-érmesek versenyzési jogát függesztette fel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), miután doppingmintáik azonos személytől származnak.

 

Azonnali hatállyal eltiltotta a versenyzéstől a Nemzetközi Atlétikai Szövetség az orosz olimpiai atlétaküldöttség hat tagját, miután doppingmintáik azonos személytől származtak.

Az IAAF tájékoztatása szerint Szvetlana Cserkaszova (800 m), Julija Fomenko (1500 m), Jelena Szoboljova (800 és 1500m), Tatjana Tomasova (1500 m), Olga Jegorova (1500m és 5000 m), Darja Piscsalnyikova (női diszkoszvetés) és Gulfija Hanafejeva (női kalapácsvetés) doppingmintája minden valószínűség szerint azonos személytől származik – legalábbis az elvégzett DNS-vizsgálatok ezt mutatták ki.

Az IAAF már régóta figyelemmel kíséri a gyanús atlétákat: az orosz versenyzőkkel kapcsolatos nyomozás már több mint egy éve tartott.

„Megerősíthetem a hírt: mindannyiukat eltiltották, ennek következtében kihagyják a pekingi olimpiát” – nyilatkozta az Orosz Atlétikai Szövetség első számú vezetője, Valentin Balaknicsijov.

A doppingmintákkal manipuláló atléták között igazi nagyágyúk is vannak: Tatjana Tomasova kétszeres világbajnok, csakúgy, mint Jegorova; Jelena Szoboljova egyszeres fedettpályás világbajnok, Piscsalnyikova Európa-bajnok, Hanafejeva pedig volt világcsúcstartó. Utóbbi januárban már fennakadt egy doppingvizsgálaton.

Az érintettek két héten belül kérhetnek meghallgatást a nemzeti atlétikai szövetségtől. Amennyiben ezt megadják nekik, két hónapon belül meg kell tartani a meghallgatást.

 

 

jöhet a következő