ambasa Creative Commons License 2008.07.30 0 0 65
Szia István!

akkor hátha erre tévedsz....

-A csapnivaló magyar fordítás állandóan első és második stratégiai csapatról beszél, ez mi akar lenni első és másodikmozgósítási lépcső?

-Mi igaz a szovjet kormány előretelepüléséről (mondjuk ha igaz lenne azt sem tartanám különösnek)?

-A katonai rendfokozatok párhuzamos rendszere kapcsán Rezun csak a tábornoki karról beszél azzal kapcsolatban, hogy a beosztás megnevezéseket felválvtották a rangok, ez nem az egész tisztikart érintette, mert Én úgy tudom? Ugyan ezzel kapcsolatban ez nem egy határozattal történtahol meghatározák hogy mi minek felel meg, vagy személyes felülvizsgálat alapján adták ki az új rangokat és ezért lehetett (ha volt) párhuzamos rendszer?

-"Fekete hadosztályok" nem lehet, hogy ezeknek az alakulatoknak csak már műszaki és épító egyenruha készletekből jutott (gondolom neki volt fekete egyenruhályuk)?

-Ugyan itt említést tesz egy Petrovszkij nevű tábornokról (21. hds.), aki a bekerítésből való kitörés közben elesett és a németek emlékművet állítottak neki megbecsülésük jeléül, mi igaz ebből a történetből?

-Erről lehet, hogy már volt szó (akkor bocs) de rezun az GRU-nál milyen beosztásban, milyen osztályon dolgozott, és milyen katonai képzésben részesült?

-Mi igaz a romániai partraszálásról 1941. júliusában?

-A 12. és 18. hds. mennyire volt valóban "hegyivadász", és a vörös hadsergben voltak-e egyáltalán és igen milyen megnevezéssel hegyi csapatok (kérlek az orosz elnevezést is add meg)?

-És egy nem teljesen idevágó kérdés, de Glantz könyve olvasásása közben merült fel bennem a szovjeteknél milyen nemzetiségre utal az "isz" és "osz" végződésü nevek, mint pl Mehlisz, Kirponosz?

TG