dgerg Creative Commons License 2008.07.30 0 0 611
Megindult az agyag 2.

 

A Tárnok területén lévő, Sóskúti út melletti homokbányát Érd a 80-as évek eleje óta használta hulladéklerakónak. A mintegy 11 ha nagyságú terület több mint 15 éven át volt a környék településeinek szemétgyűjtő helye. A tóparti üdülő körzet lakosai, de a szőlőhegyi kertek tulajdonosai is, sokat szenvedtek tőle. A fákon, bokrokon fennakadó fóliazacskók látványa, a bűz, a patkányok megjelenése valóban elviselhetetlen volt. A hulladéklerakót hatósági közreműködéssel 1999-ben  bezárattuk.

Gondot jelentett, hogy a tulajdonos Sasad Rt. nem szüntette meg bérleti viszonyát Érddel, ezért sajnos a szemétlerakás illegálisan folytatódott.

Ennek megszüntetésére elindítottuk a terület önkormányzati tulajdonba vételét. A bejárati kapura lakatot tettünk, hogy ott soha többet ne történjen hulladéklerakás. 2006 tavaszán került az önkormányzat tulajdonába.

Többször felszólítottuk Érd önkormányzatát a rekultiváció elkezdésére, amelyhez a tervet el is készíttette, de közölte velünk, hogy egyenlőre pénzük erre nincs.

Közben a telep felületén megkezdődött a természetes füvesedés (lásd a http://picasaweb.google.hu/home album 1. képét) így az alatta létesült iparterületnek, lakóépületeknek még nagyobb esők esetén sem volt gondjuk.

2007 késő őszén meglepődve láttuk, hogy a hulladéklerakó tetejét vastag agyagréteggel borították le. A Faluvédő és Szépítő Egyesület figyelmeztette a jegyző asszonyt a várható következményekre és a szükséges intézkedések megtételére, amelyre válasz, úgy tudom, csak most, az infantilisnak tűnő Halom Jenőkétől érkezett.

 

 

Halom Jenőke!

 

-A hulladéklerakóra a kérdéses időszakban 30-40 mm körüli csapadék hullott, amely a 11 hektárra vetítve, 50%-os lefolyási tényezővel számolva legalább 1-2 ezer köbméter víz+iszap lezúdulását jelenthette! Figyelmeztetlek, ennél lényegesen nagyobb csapadékok is elő szoktak fordulni!

-Igazad van Jenőke! A rekultiváció elkezdése és befejezése Érd város kötelessége lenne, de  Tárnok önkormányzatának felelőssége, hogy a község határán belül, a saját területén kik és milyen munkát végeznek.

-Az önkormányzatnak el kellene ismernie a felelősségét, meg kellene köszönnie az Egyesületnek az önként vállalt feladatából adódó jóindulatú figyelmeztetést, Te pedig Halom Jenőke kérjél nyilvánosan bocsánatot a Tárnoki Faluvédő és Szépítő Egyesülettől a még óvodásnak sem megbocsátható, szemtelen hangvételű leveledért.    

 

Dr. Gergely István