cíprian Creative Commons License 2008.07.30 0 0 49177
Hagyd már Szegedet, a legjobb barátnőd lakik ott ? :-)

Maradjunk a fénynél. Elmondtam már hogy miért nincs szükség az útra, most leírom újra és könnyebben, mert feltételezem, hogy nem volt türelmed figyelmesen elolvasni a hosszú írásomat.

Gondolj arra pl., hogy egyidőben indítunk két fénysugarat. Az egyik fénysugár periódusai az álló órát hajtják. A másik fénysugár a mozgó óra impulzusszámlálóját hajtja. Legyen t(0)=0 vagyis amikor a mozgó számláló az álló számláló mellől elindul, meg is kapja a fényjelét.

Az álló órán csak periódusokat számlálunk, szintúgy a mozgó órán is csak periódusokat számlálunk.
Az álló óránál egyenletes időközökben és hullámhosszon érkeznek a periódusok, emiatt az álló óránál elegendő a periódusokat számlálni, ahhoz hogy óra legyen.

A mozgó óra azonban állandóan és hektikusan változtatja a sebességét (azért, hogy kellően általános legyen a t=k*p képletünk). A mozgó órán emiatt két periódus között változni fog a periódusidő és a hullámhossz is, vagyis egyenetlenül változik a frekvencia. Azonban ez most nem okoz gondot. Miért?

Mi az álló órát akarjuk produkálni egyszerű periódusszám méréssel . Vegyük azt az esetet, amikor az álló órán beérkezik az 1000. impulzus. Ezzel egyidőben a mozgó órán is be kell érkeznie az 1000. impulzusnak. Az egyidejűség természetesen az álló megfigyelő rendszerében van. Miért egyidőben érkezik be az 1000. impulzus a mozgó órához? Azért mert a fény nem kacsázik repülés közben hanem csak egyenletes sebességgel tud terjedni, és csak a test csalinkázik össze-vissza. A Földön is, és a levegőben is ugyanakkora 1000 fényimpulzus hossza és ideje. Mi a mozgó testen csak azt nézzük, hogy megérkezett-e az 1000. impulzus hozzánk. Ha megérkezett, akkor biztosak lehetünk abban, hogy abban a pillanatban (az ÁLLÓ MEGFIGYELŐ RENDSZERÉBEN egyidejűleg) megérkezett az 1000. impulzus az álló órára is.

Ezért tudjuk, hogy mi az álló órán az idő, amikor a mozgó tárgyon ülve megérkezik hozzánk az 1000. impulzus.

Megint hosszúra sikeredett. Ha most sem értesz velem egyet, akkor tökön szúrom magam.
Előzmény: HondaVuk (49173)