scsaba1 Creative Commons License 2008.07.26 0 0 4534
Hát, ezzel lehet, hogy a szőlőt is elintézeted. 1kg/100l az testvérek között is 1%-os töménység. A Karathane megint kontakt szer, felesleges keverni a kénnel. Emelve a töménységét (mert 60 ml kell belőle 100 l vízhez) vagy "rákeverve" kénnel, már lehet, hogy fitotoxikus.
Elég lett volna előírásos töménységben Topas+Karathane tankeverék, bár a Karathane önmagában jó, gyógyító hatású készítmény. Bő egy hónappal ez előtt nekem a "régi" Karathan LC nagyon jól levitte a lisztharmatot a bogyók felszínéről. Némi parásodás maradt utánna, de a bogyók nem nyíltak szét.
Ha ez sem fogja meg, akkor "mindenmindegy" alapon bevetheted a Discust vagy a Cabrio Topot. Ezek erősen kötődnek a bogyó viaszrétegéhez, és nem engedik megtelepedni a bogyó felületén élősködő lisztharmat-gombát. Mindkettőnek 35 nap a várakozása, tehát úgy kell kalkulálni vele. Nem melleslg mindkét szernek (mert mindkettő strubilurin) elég jó mellékhatása, sőtt hatása van késői peronoszpórára és szürkerothatásra is. (Különösen a Cabrio Top-nak)

A Topastól én sem vagyok elájulva. Már évek óta nem...

Jövőre (bár nincs két egyforma év) a felszívódó-blokkban próbáld a Folicur Solot (tebukonazol), vagy én még látok fantáziát a Falcon460 EC-ben is (spiroxamin+tebukonazol+triadimenol) Három hatóanyag gyári keveréke, csak lisztharmat ellen. Létezik belőle 50 ml-es kiszerelés is. Mostanában elég reménytelen beszerezni, mert országos hiány van lisztharmat elleni szerekből.
Én még nem próbáltam, idáig ezek helyett Shavit F-et használtam, de idén a benne lévő triadimenol+folpet nekem is kevésnek bizonyult.

Na megyek én is permetezni... Kihasználom ezt az esőmentes estét. :)
Előzmény: Atis44 (4533)