Törölt nick Creative Commons License 2008.07.26 0 0 7976

(nem is annyira off :-) )

Szia Ze!

 

Nincs köztünk vita.

 

"Felmondási idő" ügyben félreértettelek, nem a felmondásra lehetséges időt értettem - így való igazad van. Az Eht. erre - az efi számára hátrányos változáskor - 15 napot kötelez (132. § (5) bekezdés). A 8 napos (132. § (4) bekezdés) időtartammal amúgy tapasztalataimszerint sokan visszaélnek, mert "nem tekintik hátrányosnak" a feltételek olyan "pontosítáást", amelyek megítélése esetleg szubjektív :-(

 

A közlés módja tekintetében egy sajnálatos tévedésre hívom el figyelmed (amivel nem állítom egyben azt is, hogy ez a jogi megoldás ínyemre volna!):

 

Eht. 144. § (2) Ha jogszabály az előfizető értesítését írja elő, a szolgáltató az értesítési kötelezettségének a következő módon tehet eleget:

a) az előfizető közvetlen, írásbeli értesítésével (értesítés levélben);

b) elektronikus levélben;

c) egyéb elektronikus hírközlés útján; vagy

d) az értesítendő előfizetők körétől függően országos vagy megyei napilapban legalább két alkalommal feladott közlemény útján, amellyel egyidejűleg a szolgáltató köteles az értesítést az ügyfélszolgálatán is közzétenni.

 

Azaz ez egyrészt taxatív felsorolás, másrészt biz. körülmények é skorlátok között szolgáltató szabadon dönt az értesítés módjáról.

 

No ez azért egy marhaság szerintem is, mert már 2003-ban sem volt olyan két országos napilap, amely minden előfizetőhöz akár elméletbenb elért volna, ugyanakkor még "én sem" veszem észre egy-egy közlés jelenlétét az írott sajtóban - a közlések bonyolultságáról meg jobb nem is szólni.

 

Az is az egyik hibája a 8/15-napos szabálynak, hogy eltér az általános polgári hjogi elvektől, ami szerint ha nem bizonyítható az értesítettség (az értesítő hibájából, vagy mert nincs rá mód), úgy a tudomás szerzés időpontja a mérvadó. Azaz például az első kézhez kapott számla - ne adj Isten az első banki inkasszó az új díjjal - is elegendő kellene legyen a 8/15 napos jogkövetkezmény-mentes felmondásra.

 

Ez így ugyanis egy nagy és a - felhazsnálókon kívül az összes - szereplők által megfelelően szoros együttműködésben kialakított híg fos :-)

 

Üdv!

Robi

 

Előzmény: Törölt nick (7975)