pétizennyolc Creative Commons License 2008.07.24 0 0 6214

Dunaszentmiklóson emu (!) farm van. Elvileg beengednek, én sajnos akkor jártam ott, amikor a miniszterelnök hattyúkat boncolt (madárinfluenzás időszak). A karantén miatt tábla is lógott kinn, hogy idegeneknek tilos a bemenet, a kapu mögött rögtönzött "mentesítő zsilipet" is kialakítottak. Talán valaki kisegít, hogy mikor csukták be, de nekem a kilencvenes évek második feléből van egy konkrét emlékképem a szomódi lőtérről egy gyakorlatról, amin ott voltam: fenn a hegyen pörgött egy P-14 (13). Sajnos, akkor még nem voltam rákattanva a témára, úgyhogy nem kattintottam (persze nem sokra mentem volna az 50-es Tessar objektívemmel és Practika Super TL gépemmel a távolság miatt).

 

Milyen ojjektum van a pápai reptér mellett? Úgynevezett RP, hogy hanyas (mind meg volt számozva) az most nem jut az eszembe. Minden magyar reptérnek volt kettő ilyen "bokra", a betonok végéből kiágazó 1-1,5 kilométeres gurulóutak végén (Taszárnak mindkettő az északnyugati végéből ágazott ki). Az ojjektumban változó számú kutyanyelv (kb. egy század gépálloműányának megfelelő) volt, U alakú földsánccal körülvéve. Háború esetén ide lehetett áthúzni a gépeket, illetve innen akár lehetett üzemelni is (széttelepítés). Általában igyekeztek fásítani, ez valahol sikerült, műshol nem annyira, a természetes álcázás végett. Sacc per kb. a rendszerváltástól karbantartásukat már nem vették már komolyan.

Érdekesség: a taszári RP-ket az amerikaiak ittlétük idején raktárnak használták. Konténerek, járművek százai álltak bennük, néhány földsáncot el is bontottak, több megmaradt. Kecskeméten a délkeleti RP-ojjektumból egy nagyobb lőszerraktárat alakítottak ki az elmúlt években, a guglin a földmunka fázisai láthatóak, azóta befejezték. Nem állhatom meg, hogy le ne írjam, hogy természetesen nem megerősített fedezékeket építettek, hanem könnyűszerkezeteseket (természetesen a baleset esetén a környezetet védő földsáncokkal, stb. Csak összehasonlításképpen: Caslavban, a cseh Gripenek bázisán is (át)építettek egy ojjektumot lőszerraktárrá, és ott, tőlünk nyugatra ~350 kilométerre azért biztos ami biztos alapon fédett fedezékekben pihennek majd a rakéták és a bombák...itt a link róla: http://www.afbcaslav.cz/