Törölt nick Creative Commons License 2008.07.23 0 0 7965

Szia Ze és Blg!

[Köszönöm kedves és lelkemnek jóleső "felkérésed" Zé! :-D]

 

Az a -3dB lesz -3,5dB is is [precízebben: (n-2) x 3,5dB, ahol n=a cirkulátor [iránycsatoló] ki/bemeneteinek számával, azaz pl. egy 1-3 splitter esetében már 10,5 dB az elméletileg legkisebb érték - természetesen bármely két be/kimenet között).

A valóságban pedig 4..6 dB lesz 1->2 szétosztásnál, úgy vélem.

 

Már ha ez a dolog a kábeles netnél valóban csak splitter - s nem splitter ÉS szűrő egyben!

Hiszen a szűrőnek (karakterisztikájától fügetlenül, az áteresztő tartományra értve) lesz egy beiktatási csilapítása (0,2..0,5dB), így akár 11..12 dB jelszint veszteség is lehet a TV vevőnél már.

 

De szvsz a KTV (jól mondom fejből?) 108dBu (+/-6 dB?) elosztott jele (10 a 108/20 hatványon uV-ban = kb. 250 mV) a végberendezések esetében szvsz már bőven az AGC (automatic gain control) tartományban van. Az érdekes kérdés, hogy melyik TV mennyi és milyen (zajú) erősítéstartalékkal rendelkezik: ha jobban nyit a csökkenő jelre az AGC, akkor a bemeneti (esetleg KF) fokozat zaja kezhet érvényesülni.

 

De saját tapasztalataim alapján az akár jó minőségű F-csatlakozós (illetve: AZ azon alapuló koax-szerelvényes) kötések is képesek komoly csillapításokat bevinni. Két napja TV2 hangja (változatosság kedvéért, az újból kezdődő torzításokra kelt jelzésem miatt, újra béka segge alatti hangerő :-D) okán régi - de szép és jó - BHG-Hirschmann "lepke" antennámat is beiktattam [F-koax alj - F-koax dugó, közösítő + KTV jel -> TV szerelvényen] , és mivel jó régóta nem hazsnáltam az F-koax dugót, így első nekifutásra olyan szemcsés volt a földi TV2, hogy csak néztem.. Ilyenkor jó a Tuner spay :-D

 

Legyetek jók továbbra is!

Üdv:

Maus Robi

Előzmény: Törölt nick (7958)