XS Creative Commons License 2008.07.21 0 0 3011

Azért óvatosan kritizáljátok ezt a vezeték dolgot! Főleg a kerékpár átalakító szetteknél. A kerékpárnál mind az első, mind a hátsó tengely átmérője adott. Hogy ne kelljen reszelni (sokat ;-)), emiatt nem lehet vastagabb tengelyt alkalmazni. Már így is vastagabbat használnak 2 mm-rel, s kétoldalt bemetszik a tengelyt, hogy csak 10-es legyen, s beférjen a villába. Mint tudjuk, a vezetékek az agymotorok konstrukciójából adódóan a tengely belsejében jönnek ki. 8 db vezeték. Amiből 5 csak jelátvitelre szolgál, lehet tök vékony, de szigetelni azért jól kell, s még ott van a 3 db fázis vezetéke. Az üreges tengely falvastagságát nem lehet nagyon lecsökkenteni, így is elég vékony már, a legendás kínai anyagminőségek mellett, valamint a legtöbben teleszkóp nélküli merev villába építik a mocit, ami így a kátyús utakon pláne a nagy súly (+akkuk) miatt aztán csillapítás nélkül kap apait-anyait! Fontosabb talán, hogy a tengely ettől ne törjön el, mint a vezetékek vastagítása a falvastagság rovására. Tehát azon a tengelyben lévő furaton (7-es talán az átmérője???) kell átvezetni a 8 db szigetelt vezetéket. Nem egyszerű.

 

A másik, hogy a 3 fázisú motornál a max. áram is fázisonként gyakorlatilag a harmada a teljes áramfelvételnek. A 250 W-os motor kb. 16 A-es max. korlátjánál is alig folyik több fázisonként 5A-nél. De az 500 W-os 26 A-es korlátjánál sem folyik sokkal több 8 A-nél.

 

A mezei hosszabbítóknál a 1,5 mm2 keresztmetszetű vezetékeken 16 A-t lehet áthajtani. Ez még szabványos. Ehhez képest nem olyan vészes a motorok akár 0,75 mm2-es keresztmetszete sem.

 

Tehát természetesen jobb lenne a vastagabb vezeték, de ennek azért van némi műszaki korlátja, és a tengelytörés megakadályozása joggal fontosabb szempont a picit jobb hatásfoknál.

 

Szerintem. :-)

 

Más kérdés, hogy az eleve elektromosnak tervezett kerékpároknál miért nem alkalmaznak akár 20 mm átmérőjű tengelyt, ebben aztán már bőven elférne vastag vezeték, tervezhetik ehhez a villát, stb.

 

XS

Előzmény: zigbee (3010)