Törölt nick Creative Commons License 2008.07.16 0 0 1035
Belgium: szakadás 177 év után?



Külföld
"Halál Belgiumra!" és "Vallon patkányok, csomagoljatok!" - ilyen feliratok voltak olvashatók azon a megmozduláson, ahol flamand szélsőséges nacionalisták belga zászlót égettek vasárnap egy Brüsszelhez közeli kisvárosban, és elszakadást követeltek a francia nyelvű Vallóniától.


Négy hónappal a választások után a civakodó belga politikai erők még mindig nem tudtak megállapodásra jutni, így továbbra sincs kormánya az országnak. A tárgyalások a holland nyelvet beszélő flamandok és a franciául beszélő vallonok önrendelkezési jogaival kapcsolatban feneklettek meg.

A kialakult patthelyzet miatt egyre több találgatás lát napvilágot Belgium kettészakadásáról. Karel de Gucht külügyminiszter emiatt bocsátott ki útmutatót a diplomáciai dolgozóknak. Eszerint a „hollandul és franciául beszélő állampolgárok mindig komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy békésen élhessenek egymás mellett.” A feljegyzés arra utasítja a követségi dolgozókat, hogy a médiában vagy élőszóban lebonyolított beszélgetéseik során tisztázzák: 177 évnyi együttélés során a flamandok és a vallonok politikai ambíciói talán más irányba fejlődtek, de még mindig fontos számukra, hogy bármiféle erőszakot elkerüljenek.

A június 10-i választások 81 mandátumhoz juttatták a kereszténydemokratákat és a liberálisokat, ami a 150 fős országgyűlésben elegendő lenne a kormányalakításhoz. Mindazonáltal mindkét koalíciós partner holland és francia nyelvű csoportokból tevődik össze, melyek képtelenek egymással megállapodni a flamand követelések ügyében: nagyobb regionális autonómiát szeretnének az egészségügy, az igazságszolgáltatás és a szállítás területén. Nagy a megosztottság a hivatalosan kétnyelvű főváros, Brüsszel környékén a flamand területen élő francia nyelvű kisebbség kérdésében is.

A belga sajtó beszámolói szerint egy vasárnapi demonstráción a flamand nacionalista tüntetők belga zászlókat égettek. Brüsszelben eközben több százan tüntettek az egységes Belgium mellett. De Gucht külügyminiszter levelében felhívja a figyelmet arra is: a jelenleg Belgiumban zajló események korántsem példa nélküliek Európában. Emlékeztet: Ausztriában és Hollandiában is merültek fel hasonló nehézségek a kormányalakításkor. Arra a kérdésre, hogy mikor lesz új kormánya az országnak, De Gucht biztonsági választ javasol: „Amikor itt lesz az ideje.”

(privatbankar.hu)

Na,mások is próbálkoznak látom.
Ha válnak,és normálisan csinálják,csak szépen,nyugodtan le kell másolni őket.