yester Creative Commons License 2008.07.07 0 0 177
Tisztázatlan körülmények közt halt meg a magyar gitáros, Barta Tamás


Hatvanéves lenne Barta Tamás, minden idők egyik legjobb hazai gitárosa, aki több mint 25 éve halt meg tisztázatlan körülmények között Los Angelesben.
A kitűnő gitáros, énekes és zeneszerző 1948. július 7-én született. A Landler Jenő Villamosipari Technikumban Fenyő Miklós osztálytársa volt. A Syconor együttesben kezdte a "nagyüzemi" zenélést 1967-ben. Fenyő szerint, aki szintén ebben az együttesben bontogatta szárnyait, Barta autodidakta módon tanult meg gitározni. Tagja lett az 1968-ban alakult Hungáriának, vendégzenészként pedig időnként besegített a Syrius együttesben.

Az Ifjúsági Magazin 1970-ben az év gitárosává választotta, 1971-ben csatlakozott a Presser Gáborral, Laux Józseffel és Frenreisz Károllyal megalakuló Locomotív GT-hez. Nemcsak hangszerével, hanem szerzeményeivel is döntően hozzájárult ahhoz, hogy a hetvenes évek elején az LGT a legszínvonalasabb és legnépszerűbb együttessé nőtte ki magát.

Az LGT első éveiben született dalok közül Barta szerezte többek között A Kötéltáncos álma, a Royal blues, a Kenyéren és vízen, a Szeress nagyon, a Cirkusz, a Csavargók angyala, a máig közönségkedvenc Gyere, gyere ki a hegyoldalba és az Ő most még csak 14 című dalokat.

Zalatnaynak írt dalokat

Szerzőként jegyezte Zalatnay Sarolta, Kovács Kati és mások több dalát. Az első három LGT-lemezen volt hallható különleges gitárjátéka. Az LGT-ből elsőként Frenreisz Károly távozott, a helyére lépő Somló Tamást Barta Tamás tanította basszusgitározni.

Amikor az LGT 1974-ben az Egyesült Államokban turnézott, nem volt hajlandó hazatérni, döntését itthoni körülményeivel magyarázta. Több barátja, zenésztársa próbálta lebeszélni arról, hogy Amerikában maradjon.

Los Angelesben élt, egy ideig zenélt, fellépett a Beach Boysszal és a Sly And The Stone Familyvel. Később üzletet nyitott. Állítólag összetűzésbe került a helyi magyar maffiával, s 1982. február 16-áról 17-re virradó éjszaka ágyában lelőtték. Barta földi maradványait elhamvasztották és helikopterről szétszórták. Laux József, aki szintén Amerikában telepedett le, tagadta, hogy Bartának kapcsolatai lettek volna a maffiával.

Eltűnt a rajongók elől

Disszidálásával Barta Tamás eltűnt a hazai rockrajongók elől, s tragédiájára a tengerentúlon nem tudta kamatoztatni tehetségét. Magyarországon a kedvencek közé tartozott, míg új hazájában százával-ezrével tengtek-lengtek a hozzá hasonló zenész fiatalok.

Életében, majd halála után is a legnagyobb elismeréssel beszéltek róla a hazai rockélet legjobbjai, köztük Presser Gábor, Szűcs Antal Gábor, aki a Hungáriában, Karácsony János, aki az LGT-ben váltotta, valamint Szörényi Levente, aki különösen kitartását értékelte.

- MTI -

http://www.zene.hu/cikkek/cikk.php?id=13701

[2008.07.07.]
Előzmény: jameslgt91 (174)