klsderm Creative Commons License 2008.07.04 0 0 2033
Kedves Zizu81!

Villanófény kezelés (IPL) után gyakran fordulnak elő égésnyomok.
A legfontosabb mindig a kiindulási állapot. Milyen a bőr típusa, mennyire volt a bőr kezelés előtt fénybehatásnak (nap, szolárium) kitéve? Másként reagál egy kreol (4. bőrtípus) és egy világos (1. bőrtípus) a megégetésre. Másként egy napozott, másként egy szoláriumozott bőr. És másként egy frissen napozott, vagy már egy pár hónapja lebarnult bőr. Erre való a vizsgálat és állapotfelvétel.
Van, amikor a bőrfelszín téglalapalakúan, a kezelőfejet mintegy lerajzolva besebesedik, vékony varr képződik a bőrön. A varr eltűnésével a bőr színénél világosabb folt marad hátra, mely pár hét alatt nyom nélkül eltűnik. Amikor barnásan marad meg folt, úgy ez sokszor csak évek múlásával tűnhet el. Ha a sérülés az irha felső részét is érintette, a nyom, a heg megmarad. Ezek között a leírások között, mint írtam a bőrtípusnak megfelelően átmenetek léteznek. És még nem beszéltünk a hajlatokról, a csontos alap, az inak felett végzett szőrtelenítés veszélyeiről.

A korán (a kezelés után pár hétre) elkezdett napozás ront az állapoton. Későbbiekben a napozás (nem ismételt égetés!) sokat javíthat.

A foltokat lehet krémekkel halványítani (Pigmanorm, higany-bizmut sók).
Az irhára ráterjedő hegeket időben (egy hónapon belül) adott szilikon tartalmú krémekkel (Zeraderm, Cicaplast, Dermetix) lehet több, kevesebb sikerrel kezelni.

Kádárdr
Előzmény: Zizu81 (2032)