Zsivany Creative Commons License 2008.07.03 0 0 100
Üdv!

SZVSZ ez a rendszer is, mint a többi (Pl. "I"TF, kenés szükségességét megszüntető "deazértmégiscsakkent" görgősváltók), tipikus magyar félmegoldásként született meg. Nem igazán értem, miért helyi automatából kell kiadni a jegyet???

A DB-nél, ha jól tudom a netes jegyvásárlás után kapok egy vonalkódot, amit otthon kinyomtatva kézhez kapom a jegyem. (Vagy MMS-ben viszem a mobilomon...) Így akár Kiskunpitypangon is felszállhatok a vonatra, és ezért nem kell Kiskunpitypangra automatát telepíteni.

Hiába masszív szerkezet egy automata, mint az lenntebb írtátok bármilyen okból ki lehet kapcsolni. És ki is lesz kapcsolva, és meg is fog hibásodni, mert olyan szerkezet nincs aminek 100% a megbízhatósága. A netes vásárlásnak pont az lenne az előnye, hogy már otthon, kényelmesen megveszem, kézhezkapom a jegyemet, és nem az állomásra kiérkezve izgul az emberfia, hogy: 5 perc múlva megy a vonatom, már kifizettem a jegyet de még mindig nincs a kezemben. Ha ilyenkor kikapcsolva találja az utas az automatát, megint menni fog az anyázás ezerrel, jogosan. És hogy soha többet nem vesz neten jegyet, az is biztos!
Ha mégis, akkor 30 perccel korábban kimegy az állomásra, hogy szükség esetén legyen ideje a pénztárnál jegyet venni. Ergo: minek is van az on-line vásárlás?

Szerintem olcsóbb lett volna a kaluzokat "felruházni" a 10-jegyű kódok fogadására. Pl.: számukra ingyenesen hívható telefonszámon - vagy ha tetszik SMS-ben - lekérdezhetnék a jegy jogosultságát. Elküldi az utas által adott kódot, mire visszakapja a választ a jegy adatairól. Egyben a rendszer lekezeltnek is veszi a jegyet és kész. (Mi újság a kalauzok mobil jegykiadóival? Korában arról volt szó, hogy mindegyik kap, nem? Szerintem azok is alkalmasak ilyen feladatra...)

Megint egy olyan rendszert kaptunk, amellyel lehet dicsekedni, hogy már nekünk is van, közben meg nem is nagyon fogják használni - vagy mert nincs értelme, vagy mert nem férnek hozzá (Magyarország -36 város, ha jól számolom) - és senki nem érti miért nem használják annyian, ahogy tervezték, pedig csak gondolkodni kellett volna egy kicsit az elején...

Bocs a h(b)osszúságért.