lilaköd mámor Creative Commons License 2008.07.02 0 0 665
Tovább nőtt az államadósság

Az államháztartás maastrichti adóssága 2008 első negyedévének végén 67,1 százalékát érte el az utolsó négy negyedév GDP-jének, vagyis több mint egy százalékpontos volt a növekedés. Ez a túlzotthiány-eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett legfrissebb érték.

http://index.hu/gazdasag/magyar/noados080702/


Az euró bevezetésének egyik előfeltétele a legfeljebb 60 százalékos szint elérése vagy legalább az arány egyértelmű mérséklődése lenne, ezt azonban - a többi előfeltételhez hasonlóan - Magyarország jelenleg nem képes teljesíteni.

Folytatódott a lakosság - főleg devizában történő - eladósodása, valamint a vállalati szféra hitelpozíciójának romlása az első három hónapban. A hazai gazdaság külső finanszírozási igénye azonban azért nem nőtt, mert az államháztartás ütemesen javítja a hitelpozícióját. Az államadósság ennek ellenére GDP-arányosan tovább emelkedett - derült ki szintén a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzügyi számláiból.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az elmúlt egy évben a GDP kereken négy százalékát érte el, és már ötödik negyedéve folyamatosan csökken. (Ez azt valószínűsíti, ha valami nagy lazítás nem következik be az év második felében, akkor a 4 százalékos költségvetési hiánycélt teljesíti a kormány - a szerk.)

A háztartások nettó finanszírozási képessége az utolsó négy negyedév adatait figyelembe véve a GDP 1,5 százalékát tette ki, így tovább tart a több mint két éve megfigyelhető csökkenés. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye, amely az utóbbi egy évben a GDP 4,3 százalékát érte el, ismét nőtt az előző negyedévhez képest. Összességében a nemzetgazdaság finanszírozási igénye a pénzügyi számlák adatai alapján a GDP 6,7 százaléka volt az idei első negyedévvel záruló egyéves időszakban.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------


akkor most MÉGIS hitelből növekszünk (0,5%-ot?) Böszmedék?