Kár, hogy éles karddal nem lett volna túlélő, de értem. Hasonló szintűek esetén ez elvárható. :)Ha mar a kendos-elemzos videok nem egykonnyen elerhetok, lenne egy kommentarom a fenti gondolathoz.
Eles karddal vivasnal altalaban nincsenek tulelok. Hosszu tavon biztosan nincsenek. Aki tulel egy osszecsapast, az a kovetkezoben siman meghalhat, vagy megnyomorodhat. Eppen ezert szerencsere ma mar nincsenek eles karddal vivott kuzdelmek (nehany mozifilmet kiveve, persze :-) ). Amit ugyanis manapsag "eles" karddal adnak elo vivas cimen, az a masik kardjanak utogetese (lasd meg: Tulipanos Fanfan), barki is allitja az ellenkezojet.
A kendo ilyen ertelemben nem tanit "praktikus technikakat", amivel tulelhetsz egy "igazi" vivast. Erre maguk a japanok jottek ra tobb szaz evvel ezelott, hiszen ok talaltak ki a shinait, meg a kendopancelt, meg a bokutoval gyakorolt formakat. Azonban Japanban sem viv senki eles karddal, remelem ez ertheto...
Volt szerencsem mar itt a forumon tobbszor leirni, hogy a kendo mint olyan leginkabb a lelek edzese, termeszetesen a test edzese mellett. Ezt sem en talaltam ki termeszetesen, hanem mint mar batorkodtam tobbszor is leirni itt, a zen-nek mint olyannak a kendoba valo beepulesebol jott, meg Yagyu Muneyoshi es Kamiizumi Nobutsuna idejebol. Ami ugye jo par szaz eve volt. Ha megnezed a tobbszor belinkelt 8. dan vizsgarol szolo National Geographic videot, akkor talan jobban megerted, hogy miert.
Azt is irtam mar tobbszor, hogy a kendo nem tanit vedekezo technikakat. Minden egyes eleme az ellenfel kontrollalasara , megtamadasara tanit. Arra, hogyan tudod az ellenfel alapallasat (vedekezeset) feltorni, es ervenyes talalatot bevinni. Ebben az esetben meg teljesen mindegy, hogy az ellenfel kardja a te talalatod utan eler-e teged vagy sem, hiszen ugye pancelban shinaival vivunk, nem pedig eles karddal. Ha a kendo arra tanitana, hogyan tudod elkerulni az ellenfel kardjat, akkor csak esztelen csapkodas lenne, ahol mindketten megprobalnak elmenekulni (nagyjabol ugy mint a Rashomon c. filmben, amikor utoljara mondja el a paraszt a tortenetet).
Egyebkent vannak akik a kendot teljesen helytelenul, csak versenykent ertelmezik, ezek azok, akik kapkodjak a fejuket az ellenfel vagasai elol, vagy mindenfele kicsavart testhelyzettel probaljak elkerulni a vereseget. Ezek azok a kendosok, akik nem ertik a kendo alapkoncepciojat, merthogy mindegy hogy veszitesz vagy nyersz, mindket esetben meltosaggal kell tenned. Ha legjobb tudasod szerint kuzdottel, akkor nem lehetsz vesztes.
Kicsit hosszura sikeredett, de remelem nem hiaba.