nettomazsola Creative Commons License 2008.06.25 0 0 132
"par ev ittlet utan sokszor azt se tudjak megmondani, hogy elso vagy sokadik generacios bevandorlo valaki."

aze az akcentusbol kiderül. ( az enyimböl pl azonnal ...)
en ismerek olyan szerb + roman fiatalt (25 körüli) akik itt születtek, de meg akcentusa van, mert az iskolan kivül sehol nem hasznalja a nemetet. ez örület egyebkent.

"Egyebkent az egesz hazban ez a jellemzo hozzaallas. Mindenki odafigyel a masikra, kedves, udvarias. Nem elnek egymas szajaban az igaz, de ha a metron osszefutok hazafele valakivel a hazbol, termeszetes hogy egymasra koszonunk. Es ha mindketten egyedul utazunk, akkor illedelmesen elbeszelgetunk egymassal hazaig, vagy ameddig egyutt megyunk."

hat ezt mondom.
ennyi. mindenki korrekt, hüvös, udvarias. vegülis eleg, de nekem aze fura.
pl a gyerekeknek vettem egy hatalmas doboz legot karacsonyra amit nem akartam delutan hazavinni. bekopogtam egy szomszedhoz akivel a lepcsöhazban mindig beszelgettünk, mindig megsimogatta a kutyat, szolt 2 szot a gyerekekhez.
mondok; elnezest itt hagyhatom ezt a dobozt amig a gyerekek lefekszenek?
latnod kellett volna azt a döbbenetet az arcan! nagyon kelletlenül engedte meg es be nem lephettem az elöszobaba ö vette el a dobozt es este kiadta a felig nyitott ajton. legalabb 5 eve laktunk akkor mar a hazban.
ez aze eleg fura, nem?

ehhez kepest az iwiwen elkezdtem beszelgetni egy itt elö magyar lannyal es par nap mulva ott ültem naluk orakat este.

pl jartam egy helyre ahol elöadasok voltak. evekig jartunk össze, de szigoruan nyilvanos helyen, es hiaba hivtam többször embereket, h gyere fel, kave van, mindig jött vmi hülye kimagyarazas.

nincs nekem ezzel semmi bajom, csak ilyen.
az IGAZI barataim itt is magyarok es sok kellemes ismerösöm van aki osztrak.
Előzmény: viennatrader (127)