geszthi Creative Commons License 2008.06.25 0 0 319
INDEX
2007. március 4., vasárnap 17:30

Nem változott jelentősen az antiszemitizmus mértéke Magyaroszágon. A 2006-os adatok szerint a lakosság negyede előítéletes, és minden tizedik magyar kifejezetten radikális. A kérdés inkább az, mikor, mitől jönnek a felszínre.

A zsidókkal szembeni előítéletnek és adott esetben gyűlöletnek több formája, szintje van a magyar társadalomban: a radikálisan antiszemita gondolkodásúak aránya évek óta tíz százalék körül van, de összességében minden harmadik-negyedik magyar gondolkodik a zsidókról előítéletesen.

Ha viszont olyan közegbe kerülnek, amelyben, úgy tűnik, bevett zsidózni, akkor felerősödik az antiszemiták hangja. Sőt amikor egy csoportban elfogadottá válik a zsidózás, akkor nemcsak a korábban elfojtott gondolatokat mondják ki hangosan, hanem az összetartozás kifejezésére azok is elkezdenek ilyen nézeteket hangoztatni, akik egyébként nem annyira előítéletesek.


Magyarországon a legnyugtalanítóbb az antiszemitizmus
MTI
2007. 07. 17., 16:31

"Nyugtalanító, hogy Magyarországon mennyire megnőtt a zsidókról negatív nézeteket valló megkérdezettek száma és milyen nagy a százalékarányuk" - mondta Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League - ADL) nemzeti igazgatója az ynetnews.com hírportál szerint.A Rágalmazásellenes Liga kedden Jeruzsálemben közzétett felmérése öt másik európai országra, Ausztriára, Svájcra, Belgiumra, Hollandiára és Nagy-Britanniára is kiterjedt. Az 500-500 felnőtt júniusi megkérdezésén alapuló felmérés szerint az antiszemita felfogások Magyarországon a legelterjedtebbek a hat ország közül.

A magyar megkérdezettek több mint fele szerint "valószínűleg igaz" az, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint ahhoz az országhoz, ahol élnek. A magyarok 60 százaléka osztja továbbá azt a véleményt, amely szerint a zsidók túl nagy hatalommal rendelkeznek a nemzetközi pénzpiacokon.
Előzmény: Kannaváró (-)