viennatrader Creative Commons License 2008.06.25 0 0 127

Na akkor szep sorjaban:

 

Ausländer:

 

Egyedi esetektol eltekintve nem volt problemam soha az osztrakok hozzaallasaval. Egyedi esetek viszont igenis akadnak. Fokent amig nem beszeltem jol nemetul (munkanyelvkent az angolt hasznalom) addig akadtak olyan kollegak mas osztalyokon akik latvanyosan nem voltak hajlandoak angolul megszolalni. Meg persze a kulonbozo torokokkel es kelet-europaiakkal kapcsolatos viccek is jottek kor-mailben. Ezeket altalaban megkoszontem nekik az osszes "Ausländer" kollega neveben is. Nehany olyan eset volt, ahol durva megjegyzest csiptem el egymas kozti beszelgetesben. Ilyenkor altalaban elmondom nekik hogy szabadidoben lehet Haider-falvara jarni naggyulesre, de a munkahelyen ezt a stilust nem fogjak toleralni az biztos.

 

Ami a magyar-osztrak viszonyt specialissa teszi szerintem a kolcsonos hozzaallas.

 

Ugye az osztrakok a monarchia ota mindig is jelentos szamu kisebbseggel eltek egyutt. Itt kepeztek Magyarorszag Csehorszag Horvatorszag (es az akkor meg nem letezo Szolvakia illetve Romania nagyobbik reszenek) politikai, katonai es gazdasagi elitjet. Megtanultak, megszoktak evszazadokon keresztul, hogy idegenek jonnek, tanulnak, dolgoznak, jobbitjak Ausztriat, majd hazamennek es folytatjak az eletuket otthon, hazavive a tudast es kapcsolatokat amit itt szereztek. Itt nem az utobbi 30 evben tanulnak meg egyuttelni a torokokkel mint Nemetorszagban (vagy arabokkal Franciaorszagban, stb.), hanem tobb szaz eve folyamatosan megy a multi-kulti. Gondoljatok bele: nincs egy olyan osztrak nemzeti etel amiben ne talalna az ember cseh, magyar, szlovak, bajor vagy egyeb hozzavalot.

 

A magyarok pedig - amint kiteszik a labukat a karpat-medencebol - hihetetlen modon tudnak alkalmazkodni es integralodni. En kolyok korom ota tobb orszagban eltem, es mindenhol az volt a tapasztalat hogy az 56-os magyarok gyakorlatilag integralodtak a befogado orszagba mind nyelvi mind egyeb szinten. Persze toltottkaposzta meg tokaji van otthon, meg maguk kozott orzik a magyar nyelvet, de olyan szintu elkulonules, mint ami a torokokre vagy jugokra jellemzo pl. Becsben a magyaroknal elvetve sem akad.

 

Szoval mi nagyon rovid ido utan szepen belesimulunk a becsi eletbe. Raadasul az akcentusunk sem olyan markans mint pl. egy toroknek vagy egy szlavnak. Ezert a magyarokkal szemben nem hogy Ausländer-szindromaja nincs az osztrakoknak, de par ev ittlet utan sokszor azt se tudjak megmondani, hogy elso vagy sokadik generacios bevandorlo valaki.

 

Szomszedi viszony:

 

Nekem volt nagyon rossz es nagyon jo tapasztalatom is. Az elso lakasunknal (11. kerulet) sok volt a lecsuszott osztrak a kornyeken. Na ok az elso par honapban kedvesek voltak, de ahogy eszleltek hogy kulfoldi letunkre mi jobban elunk mint ok (persze munkabol jobban lehet elni mint segelybol) egybol erezhetove valt az utalatuk. Egyszeruen nem volt mas, amibe belekossenek, mint hogy "kulfoldiek" vagyunk.

A pozitiv elmeny ami az uj lakasunknal (17. kerulet) ert, az viszont egy dobbenet volt: Mielott bekoltoztunk nemi felujitast csinaltam. Masodik nap az alattunk levo szomszeddal osszefutottam a lepcsohazban. Bemutatkozas, beszelgetes. Majd felajanlotta, hogy ha lesz padlocsere is, akkor a hangszigeteles koltseget szivesen kifizetne, mert a jelenlegi burkolat miatt elegge nagy az athallas a ket lakas kozott (Konkretan lehet naluk hallani ha valaki cipovel vegigmegy az eloszoban). Szoval nem ugy all hozza a kerdeshez hogy "ha dubogsz te is, mint az elozo akkor lesz ejnye-bejnye", hanem jelzi hogy problema van, es keressunk kozosen mindkettonknek jo megoldast ra.

Egyebkent az egesz hazban ez a jellemzo hozzaallas. Mindenki odafigyel a masikra, kedves, udvarias. Nem elnek egymas szajaban az igaz, de ha a metron osszefutok hazafele valakivel a hazbol, termeszetes hogy egymasra koszonunk. Es ha mindketten egyedul utazunk, akkor illedelmesen elbeszelgetunk egymassal hazaig, vagy ameddig egyutt megyunk.

 

Szoval megintcsak: ki lehet fogni ezt is, azt is. Valahogy ugy mukodik ez, hogy ahol tobbsegben vannak a normalis emberek, ott a nehany orult idomul, vagy csondes orultte formalodik egy ido utan a kornyezet hatasara. Ahol meg dul a szobahomersekletu IQ ott az osztrak is "szedul a betonon"...

 

Tegezodes:

 

Hat erre nincs mit mondani. Kis hazankat es az USA-t leszamitva (akiknel ismeretlen a magazo forma) nincs megegy orszag, ahol anyamat visszakezbol letegezi a bolti elado a maga 58 evevel. En ilyenkor szoktam paraszt uzemmodba valtani (bar ez se igaz, mert falun az emberek igenis tudnak egymassal modorosak es tisztelettudoak lenni), es addig tegezni latvanyosan azt az egy darab embert (ugyintezo vagy elado), es magazni mindenki mast, amig eszre nem veszi magat. Ha nagyon nem megy, max mielott elkoszonok megkerdezem hogy dolgozott-e McDonaldsnal, mert ott "kotelezo" tegezni a kedves vevot...

Előzmény: nettomazsola (126)