kandris003779 Creative Commons License 2008.06.23 0 0 632

Tisztelt Fórumtagok!

 

629 számú hozzászólásomat a Magyar Tengerészek Egyesülete  éles kritikával illette, egyben kérték hogy vizsgáljam felül álláspontomat.

 

Első észrevételüket hozzájárulásukkal, a következőt utólagos hozzájárulás reményében adom közre időrendi sorrendben.  

Bízom benne, hogy mindketten megértettük a másik fél álláspontját. 

Remélem, hogy ezzel neheztelés nélkül lezártnak tekinthetjükés a rövid, de mindkét fél tisztességes és méltánylandó véleményét tükröző levélváltást

 

Íme:


----- Original Message -----

From: Mateinfo

To: komuves@royal.hu

Sent: Friday, June 20, 2008 12:44 AM

Subject: K - I



Észrevétel a 629 számú közleményhez!

Tisztelt Címzett!

Mély megdöbbenéssel olvastuk a fórumon közleményét, miszerint az Ön sorkatonai szolgálatát förmedvénynek minősítette. Vegyen példát a 629 számú közlemény szerkesztőjétől, aki másképpen emlékszik korábbi katonai szolgálatára a Flottillánál eltöltött dicső időszakáról, mely élményeit szeretné még a családja részére is átadni a hadihajósnap rendezvénysorozatán keresztül 2008. július 26-án a nyíltnapon.

Mi a magyar tengerészek többsége is ott szolgáltunk és életünk legszebb két évére emlékszünk vissza az ott töltött kemény szolgálatra, melyek igazi férfivá érleltek bennünket és örökre hivatásunkká tették e férfias szakmát, mely  Indíttatására képesek voltunk később helytállni a világ tengerein és óceánjain becsülettel a tanuló matróztól a tengerész kapitányig.
Közöljük Önnel, hogy e nagy napon, a korábban itt szolgált tartalékosok Bp-ről és vidékről egyaránt nagy számban visszajönnek és ünnepelnek  évek óta, még az idős 80 év körüli bácsik is, akik már csak mankóval tudják felkeresni egykori dicső szolgálati helyeiket Megyeren.
A tengerészek nevében kérjük, hogy revidiálja álláspontját, melyet írjon is meg a fórumon, mert nincs igaza.
Nincs még egy ilyen alakulat a Magyar Honvédségnél, amely ennyire  összettartó ahol egykori katonái által is a szépre emlékezve keresik gyökereiket e számunkra a későbbi életpályát meghatározó nagyszerű helyen.

Tisztelettel,  
                                           Magyar Tengerészek Egyesülete   www.mateinfo.hu

 

 

"Kőműves András" <komuves@royal.hu> írta:

Tisztelt Ismeretlen Levélíró!

Köszönöm, hogy megtiszteltél észrevételeddel.

Szeretném mindenekelőtt leszögezni, hogy nem volt szándékomban egyetlen flottillánál sorkatonai szolgálatot teljesített, vagy hivatásos katonát megbántani.

Mint minden esetben, amikor különböző emberek akár kényszerből akár önkéntes elhatározásból viszonylag hosszú ideig össze vannak zárva, az őket érő benyomásokat különbözőképen értékelik függően attól, hogy milyen körülmények közül milyen indíttatásból kerültek arra a bizonyos helyre, milyen biztos, vagy bizonytalan, esetleg kezdődő kapcsolatot, rendezett, vagy rendezetlen magánéletet hagytak maguk mögött, stb. és mit eredményezett jövőjük szempontjából.

Természetesen másként értékeli az adott időszakot aki ennek eredményeként megtalálta hivatását, életcélját,  másként az akinek ugyanezen időszak baráti, vagy családi kapcsolatai felbomlását, vagy egyéb céljainak kényszerű feladását eredményezte.

Minden esemény, helyzet, vagy történésről alkotott vélemény, megállapítás amely annak résztvevőjétől ered szubjektív, tehát nem biztos hogy igaz.

Az ellenvéleményt  (mely valószínűleg szintén szubjektív) lehet, és kell is a másik tudomására hozni. Amennyiben ennek eredményeképp az álláspontok közelednek egymáshoz. az mindkét fél részére megnyugtató lehet.

Remélem ez a mi esetünkre is igaz. 

Amikor a förtelem szót leírtam elsősorban az akkori, ottani fizikai körülményekre gondoltam.

Soha nem vontam kétségbe az összezártság az egymásrautaltság személyiségfejlesztő erejét és a közösséghez tartozás érzésének  nagyszerűségét, hiszen én is részese voltam.

Ugyanakkor részese voltam néha megaláztatásnak, kicsinyes, nem nekem(ünk) szóló, de rajtam(unk) kitöltött bosszúnak is.

Mindezt összegezve most is a kellemesebb emlékek jönnek elő köszönhetően néhány katonatársamnak és elöljárómnak, akikre most is jó szívvel gondolok.

(Többek között: Hubert fhdgy; Tokaji fhdgy; Buczkó örgy; és sokan mások) 

Mégegyszer köszönöm az észrevételt.

Egyesületeteknek és tagjaitoknak további sikeres munkát kívánok.

Hozzájárulásod esetén levélváltásunkat közzéteszem a fórumon.

Üdvözlettel:

Kőműves András


Tisztelt Kőműves Úr!

 

Köszönjük az őszinte válaszát, melyet részben megértünk. Észrevételünk  nem egyéni vélemény volt, hanem a Magyar Tengerészeké, akikkel a Flottilla és jogelődjei csaknem egy évszázad óta együtt lélegzik. Jelenleg is sok a közös problémánk és ígyekszünk egymást szűntelenül támogatni és segíteni ezért látjuk mi másképpen a dolgokat. Ha a bejelentett nyíltnapra (júl.26-án) eljönne családostól a kikötőbe, lehet, hogy másképpen látná a dolgokat. Mi ottleszünk, az utolsó még megmaradt duna-tengeri hajónkkal, mely szintén látogatható lesz.. Az egykori  fizikai nehézségek és vélt megaláztatások megvoltak más katonai alakulatoknál is melyek végsősoron igazi férfiakat faragtak az akkori fiatalokból, ami ma a társadalom számára láthatóan nagyon hiányzik. Katona dolognak kell felfogni és értékelni a sorkatonaságot.  Egyébként az ön által felsorolt egykori elöljárói még élnek Buczkó alezredes kivételével, aki már azóta sajnos elhúnyt.

 

Ha úgy gondolja az első észrevételünket közzé teheti, hozzájárulunk a MATE  (a Magyar Tengerészek Egyesülete) nevében, mely címéről írunk, ami megtalálható honlapunkon a www.mateinfo.hu -n

 

Tisztelettel,

                                                                                 MATE



________________________________________________________