Sziasztok!
Örülök, hogy jó volt az éjszakai Gödöllőzés, én sajnos nem értem ma rá, nem tudtam elmenni, így majd várom a részletes beszámolót :)))
Édesmama és Szmel, és mindenki, akinek még nem írtam levelet, hamarosan bepótolok mindent, ne haragudjatok! Úgy látszik, ez egy olyan időszak, hogy mindenkinek összejöttek a dolgok.
Lovefool, ez a kutty valami csodaszép, egészen elképesztő!!! És nagyon szép neve van, illik hozzá :))) Ilyen vendégnek én is örülnék, félek viszont, hogy a Titánom már kevésbé :S
A kérdésedre válaszolva, azért sokkal nagyobbak a mai ír farkasok, amiért a skót juhászok sokkal alacsonyabbak, a német juhászok hátsó lábai egyre rövidebbek, a csivavák kisebbek, a bulldogok nyomottabb fejűek... sajnos az aktuális divat alakítja a kutyákat, ami szerint a tenyésztők is dolgoznak. Ez pár fajtánál nem okoz gondot, soknál sajnos igen... Az ír farkasnál arra törekednek, hogy minél magasabb legyen, hiszen már régen is ő volt a világ legnagyobb kutyafajtája, és az is kell, hogy maradjon...
Sisi szerintem odalenne a mai ír farkasoktól, olyan hatalmasak, a marmagasságuk eléri a 80-100 cm-t!
Van pár fajta, amik szinte semmit nem változtak az elmúlt évtizedekben-századokban, ilyen szerencsére a hovawart is, az én Titánom - úgyis kérdezted korábban, hogy ő mi fán termett :))) - ezek a fajták mindig sokkal egészségesebbek, hiszen a belső (jó) tulajdonságaik alapján tenyésztik tovább őket, nem a külső szerint.
A névről:
Én is olvastam már mindhárom változatot, és úgy tudom, a Horseguard a helyes.
A Kedves Idám! Leveleskönyvben találtam ezt, az Idának írt egyik levél vége:
"Isten veled, édes Idám, Horse=Guarde össze vissza csókol, és én maradok hü barátnéd"
Így van leírva, egyenlőségjellel, bár szerintem kötőjel akart lenni.
Horseguard-nak hívják egyébként a híres angol lovastestőröket is.