M41 2305 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 723

Bárki hallott arról valamit, hogy nyáron nem járnának az intercity-k az északi parton?

A veszprém megyei Napló tegnapi számában ezt írja:

 

"Balatonfüred - Tiltakoznak az északi parti települések, amiért a MÁV idén nyáron nem közlekedteti az intercity járatot. A füredi kistérség polgármesterei dr. Bóka István kistérségi alelnök vezetésével találkoztak a közlekedési vállalatok képviselőivel. Különösen a gyorsjáratok kimaradása váltott ki indulatokat.

Mint elmondta, azért tartja rendkívül elfogadhatatlannak a döntést, mert a térség közlekedési helyzetén szinte egyedüliként a vasút fejlesztése, optimális működése javíthatna. 

A táji, természeti körülmények és a kialakult településszerkezet miatt itt nincs lehetőség autópálya építésére, a meglévő úthálózat bővítésére is csak nagyon szűk keretek között van mód, ezért egyértelműen a kötött pályás közlekedési rendszert kellene fejleszteni. 

Ezzel szemben máig várat magára a vasút villamosítása, amit a déli parton már régen megoldottak. Ott a tó közelében vezet az autópálya, ráadásként az intercity járat mellé még egy expressz-vonatot is beállítottak a nyárra. 

Az északi part turizmusa fellendülőben van, de a fejlődést megakadályozhatja az a tarthatatlan közlekedési rendszer, amelyben személyvonattal több mint három órán át tart az út Füredtől Pestig, de a gyorsnak nevezett járatokkal is 2 óra 40 perc kell hozzá - hangsúlyozta Bóka István. 

A MÁV képviselői annyit ígértek, hogy továbbítják a polgármesterek kérését. Bóka István elmondta, a válasz ismeretében döntenek a további lépésekről."

Szerintem ostobaság és újságírói lustaság, hogy nem néz utána.