Sziasztok!
Hát... Vérzik a szívem azok hallatán, amit a topikban olvastam.
Szomorú, hogy ennek az országnak nincs állattartási kultúrája. Szomorú, mert a világ tele van a zsúfoltan tartott állatok képeivel, a tyúkokkal a zsúfolt ketrecekben, a disznókkal, amik meg sem tudnak fordulni a boxban, vagy éppen a hasonló helyzetben lévő borjakkal...
De készülhetnének az állatvédőket sokkoló képek a 9x10 cm-re kárhoztatott fürjekről is.
Sokat gondolkodtam rajta, hogyan is férne el ekkora helyen egy felnőtt madár. Szerintem sehogy, max. napos korban!
Annak javasolnám, aki a 20 madarat szeretné, hogy felejtse el a taposórácsos ketrecet! Ha szereted a madarakat, akkor egy kapirgálásra született, gyönyörű madarat nem kárhoztatsz ilyen életre. Egy tyúkalakatúnak mindene a kaparászás és a fürdés, nem tojásgyártó gépek ők.
Szintén javasolnám a Cibulyás-Tóth féle könyv adatainak, mérteteinek figyelmen kívül hagyását, mivel ezek a madarak már nem azok a madarak, mint amikor a könyv íródott. Akkor egy japán fürj jó esetben 18 dkg-os felnőtt kori súlyt ért el, nálam vannak közel 40 dkg-os domináns fehér színű, új német tenyésztésű tojók.
Egy ilyen madár 10-12 cm széles és 18-20 cm hosszú...
Ha szép, kiegyensúlyozott, egészséges madarakat szeretnétek nevelni, javasolnám a fél négyzetméter/12-15 egyed elhelyezését, 1 kakasra 3 tojóval számolva.
A kínai törpe fürj párban él, csoportban csak az egyik tojó fog termékeny tojásokat tojni. Anno nekem is javasolták ezt a tartást, de tapasztalatom szerint a kakas csak egyik tojót termékenyítette meg.
A kis vadóc melyik fajtájú madár?
Kérlek egyet ne felejtsetek el! A japán fürj az egyik legszelídebb madár, kedves, kezes, ragaszkodó, megérdemli, hogy érző lényként kezeljék, ne egy tárgyként, amely pézt hoz. Ne kárhoztassátok arra, hogy életét egy zsúfolt ketrecben, kényszer tempóban, fűtéssel, világítással hajtott módon élje.
Természetes fejlődési ütemében az ivarérettség 10-12 hetes korban következik be, őszi csibéknél fűtés nélkül pedig a következő tavasszal, ezek lesznek a legjobb utódokat hozók, mivel szervezetük, csontjaik, ivarszerveik teljesen kifejlődnek, mire tenyésztésbe kerülnek.
2-3 évig tenyésztésben tarthatók, a második éves madarak csibéi sokkal életerősebbek, ha télen pihentetjük a szülőket.