lolka_bolka Creative Commons License 2008.06.15 0 0 29
http://mek.oszk.hu/00500/00583/html/ady30.htm

Ady Endre: Turáni erkölcsök

Klerikális lapok nagy gaudiummal közölnek egy levelet. A levelet állítólag választási harc idején írta a margittai kerület országgyűlési képviselője, kinek mandátuma fölött pár nap múlva ítélkezni fognak. A klerikális lapok zsidóbélyegzésre használják föl a levelet s ítéleteket mondanak a zsidó erkölcsökről. A levélben ugyanis a zsidó erkölcsökre apellálva, kérik a voksot. Persze, ha katolikus néppárti ember a keresztény erkölcsökre hivatkozva tenné ugyanezt, nem volna mi baj sem. De most nem erről lesz szó. Hiszen ha erkölcsökről beszélnénk, azon kellene kezdenünk, hogy az etikát a zsidóság adta az egész világnak, s keresztény világfelfogás voltaképpen nincs is, csupán zsidó-keresztény. De - mondjuk - nem erről lesz szó.

Szó lesz arról, hogy micsoda gyönyörű erkölcsök virítanak nálunk a politikában általában, de kiválóképpen a választások idején. Ezek az erkölcsök nem zsidó és nem keresztény erkölcsök. Ezer szerencsénk, hogy a vérbeli magyarság, a magyar parasztság lángja, [!] ezeket az erkölcsöket még nem szedte magára. Ez is meg fog történni. Tegnap a képviselőházban egy kuruc követ úr, olyan régi táblabíró szabású alak, lehetetlennek mondta a tiszta választást.

- Csak nem kívánhatjuk, hogy a szegény választó polgár ingyen szeresse a hazát s még tíz-húsz forintot se kapjon a választás idején.

Hát ilyen az úri, magyar erkölcs. Tessék csak békét hagyni a zsidó erkölcsöknek. Tessék inkább a turáni fajtában kutatgatni. Mióta Árpád apánk Zalánt meg akarta vásárolni, azóta a magyar fórum mindig vásár. Max Harden, a kemény német kritikusi elme azt vallja, hogy korruptabb nációja nemigen van a világnak, mint a magyar. És korruptak voltunk az egész barbárság s most talán még inkább azok vagyunk: a félbarbárság korszakában.

Ha kultúrember végignéz egy magyar választási harcot, bizonyosan fölfordul a gyomra. Egy-egy választás arra vall, hogy annyi képességünk sincs a modern parlamentáris élethez, mint a boxereknek. Minden magyar választás az intelligencia és érettség csődje. Maguk a politikus urak akarják és csinálják, hogy így legyen. Mondta-e vagy nem egy Habsburgi főherceg, de igaz: Magyarországot csak korrupcióval lehet kormányozni.

Az is minden intelligens ember hite lesz nemsokára, hogy Magyarországon át kell engedni a politikát teljesen az alantas elméjűeknek. A mai magyar parlament nívója már azt bizonyítja, hogy ez a hit majdnem teljesen győzedelmeskedett.

Ne tessék zsidó erkölcsökről beszélni. Ennél nincs gyengébb klerikális fogás. A turáni erkölcsök révén mi magyar náció állunk legmagasabb fokain - az erkölcstelenségnek...

Nagyváradi Napló 1902. december 13.