Teljesítmény-orientálttá? Mármint a felsőoktatást?
Igen! Annak semmi értelme, hogy no-name egyetemeken elvégzik 8-év alatt bukdácsolva. Aki nem teljesít, az nem kap ösztöndíjat, ergó fizetős lesz neki.
A tandíjas egyetem ugyanis azt jelenti, hogy aki fizet, annak joga van a "szolgáltatáshoz", ami a tömegek szemében egyenlő a "papírral", ami neki jár, ha 3, 4, 5 évig ott koptatja a padokat.
A legjobb egyetemek között elég sok magánegyetem van. Nekik nem éri meg átengedni a tanulót, mert rontaná az iskola hírnevét. Magyarán a könnyen elvégezhető egyetemeket beárazza a piac. Lehet venni pénzért diplomát, de az annyit ér majd a piacon, mintha az Ecserin vette volna.
A tandíjas rendszerben, a jelenlegi fejkvótás finanszírozásban az egyetem abban érdekelt, hogy minél több fizetős kuncsaftja legyen, ezért nem szórja ki a hülyéket és lustákat, hanem felveszi még az analfabétát is, mert rászorul, aztán bent tartja őket és diplomát ad nekik.
Az állami finanszírozású egyetemeknél, meg kellene valami munkaerőpiaci vagy publikációs rangsort felállítani. Amelyik egy bizonyos szint alá süllyed, az megszűnik. Ha nincs valami piaci, tudományos publikációs visszaigazolás, akkor elszakad a piaci és tudományos folyamatoktól. A szimpla fejkvótás rendszer hülyeség.
Színvonal akkor volt, amikor kemény felvételi vizsgával szelektálták a diákokat, és az egyetem nem volt érdekelt a létszám növelésében: az alkalmatlanokat menet közben is kivágták, lehetett buktatni, csak az kapott diplomát, aki oda való volt. Én ilyen irányú felsőoktatási reformot szeretnék látni.
Magyarán kevesen jutottak diplomához, mert erősen megválogatottak kaptak csak. De hogy biztosítasz nagyszámú jó diplomát a piacon?